A Molnak minden bizonnyal az volt a fontos, hogy vételi ajánlattal lépje át a TVK-ban a 33 százalékos határt, még a régi értékpapírtörvény hatálya alatt. A TVK április végi közgyűlésén született arról döntés, hogy a társaság bevon 396 ezer dolgozói részvényt. Ennek bejegyzésével a Mol túllépte volna a 33 százalékot, anélkül, hogy vételi ajánlatot kellett volna tennie. Ez azonban nem mentette volna föl a törvénymódosítás hatálybalépésével esedékes ajánlattételi kötelezettsége alól. (A módosítások szerint a befolyás számításánál az opciós részvényeket is figyelembe kell venni.) A Borsod megyei cégbíróság egyébként éppen a napokban jegyezte be a tőkecsökkentést, ám az ominózus 33 százalékos küszöböt a Mol - megfelelő időzítéssel - a nyilvános ajánlattal lépte át. Az így megvett - ám még ki nem fizetett - 354 ezer részvény a TVK alaptőkéjének 1,4 százaléka, de a részvénybevonás utáni alaptőkéből immár 34,48 százalékkal részesedik a Mol. A részvényeket a NAPI Gazdaság információi szerint alig száz befektető - egyharmaduk intézmény - ajánlotta föl, a kisbefektetők többségét teljesen hidegen hagyta az ajánlat. Figyelembe véve a június végi, július eleji forgalmat, megkockáztatható, hogy a 345 ezer részvényből legalább negyedmillió az utolsó hetekben kerülhetett tulajdonosaihoz, méghozzá az ajánlati árnál mintegy 10 százalékkal alacsonyabb árfolyamon. A nyertesek örömét csak az csökkentheti, hogy egyelőre senki sem tudja, mikor kaphatják meg a részvények ellenértékét. A Mol ugyanis csak annyit jelentett be, hogy 5 munkanappal a GVH-jóváhagyás vagy a jóváhagyás szükségtelenségének kimondása után történhet a kifizetés. A spekulánsoknál nagyobb örömet alighanem csak maga a Mol érezhet, amely így viszonylag olcsón (1490 millió forint árán) megszabadult kínos törvényi kötelezettségétől és az opciójához képest kedvező áron tudott további TVK-kat venni. A TVK-részvény jövőbeli áralakulására viszont alighanem árnyékot vet az a tény, hogy a kisrészvényesek akkor sem várhatnak újabb ajánlatot, ha a Mol tulajdona az opciók lehívása után 52 százalék fölé emelkedik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!