Múlt hónapban a 750 pontos S&P index értékkel elérte mélypontját az amerikai piac - állítja Laszlo Birinyi, aki megjósolta a pénzügyi részvények összeomlását. A szakértő szerint az, hogy az amerikai részvények már elérték mélypontjukat, nem jelenti azt, hogy innentől hatalmas rally következne. A Bloomberg tudósítása szerint Birinyi több tényezőt is felsorol, ami a részvényárfolyamok további csökkenésének végét jelentheti.

Egyrész ilyen a múlt héten bemutatott, 34 éve nem tapasztalt emelkedés, amely a sorozatosan napvilágot látó rossz makroadatok mellett ment végbe. Másik jel, hogy a múlt heti emelkedés a pénzügyi szektor és a nagyobb kapitalizációjú papírok aránytalanul nagy intenzítású drágulása mellett ment végbe, miközben a befektetők pesszimizmusa töretlen maradt. A november végi zuhanás ráadásul illeszkedik a képbe, amely szerint a medvepiac utolsó negyedét szokták jellemezni a nagyobb tőzsdei áresések, s nem az elejét. Az S&P 500-as index 52 százalékot esett tavaly őszi mélypontja óta, a zuhanás kétharmadát augusztus 8-tól november 20-ig csinálta az index. Birinyi, aki 1989 óta viszi saját, elemzéssel és befektetésekkel foglalkozó cégét az üttörője volt annak a módszernek, amely a pénzáramlásokból próbálja előre jelezni, egy-egy részvény vagy index várható teljesítményét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!