Hetek óta nem látott kereslet mutatkozott a múlt héten a magyar lakossági állampapírokra. Az értékesített mennyiség megközelítette a 62 milliárd forintot, azok után, hogy a korábbi hetekben 40-45 milliárd forint volt jellemző. 

Az átlagos volumen felett fogyott a Fix Magyar Állampapírból: 27 milliárd forintnyi. Valószínűleg az történt, hogy a korábban kibocsátott FixMÁP papírok után július 22-én kapott kamat egy részét ugyanebbe a kötvénybe fektették vissza a megtakarítók.

A FixMÁPból 541 milliárdnyi van a magánbefektetőknél, ez után közel 9,5 milliárd forint volt a múlt hét elején a kamatfizetés. A FixMÁP éves kamata 7 százalék, de negyedévente megkapják a kamatokat a befektetők. 

A második hely a Bónusz Magyar Állampapíré lett, kicsivel több mint 15 milliárd forintot hagytak a kincstárban a befektetők. Rohamnak ez azért nem tekinthető, de az átlagos mennyiségnél több fogyott, ami érthető, a két elérhető BMÁP közül az egyiknek a kamata 7,89 százalékra csökkent múlt péntektől. 

A dobogó harmadik fokára a Magyar Állampapír Plusz fért fel, amelyből 9,9 milliárd forintnyit vásároltak a lakossági befektetők. 

A lakosság tulajdonában lévő állampapírok állománya – az intézményi kötvények nélkül – már meghaladja a 11 ezermilliárd forintot. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!