Közel egy éve foglalkoztatja a befektetési szakma szereplőit, mihez kezd a lakosság a Prémium Magyar Állampapírokban lévő irdatlan vagyonnal, miután annak jelenleg még kifejezetten magas kamata jövőre jóval alacsonyabbra esik vissza. A befektetőknél lévő PMÁP-ok most a 2023-as inflációhoz (17,6 százalék) igazított kamatot "termelik meg", amihez kisebb-nagyobb kamatprémium is kapcsolódik.

A szeptember 16-i adatok szerint 7 128 milliárd forint volt PMÁP kötvényekben, ez a szám hónapok óta beragadt erre a szintre, a jelenleg értékesítés alatt lévő sorozat ugyanis kevésbé vonzó, így mást vásárolnak a lakossági befektetők. Augusztus végén a forint lakossági állampapírok állománya 11 225,8 milliárd forintot tett ki, vagyis a PMÁP állomány még mindig roppant magas arányt tesz ki, több mint 63 százalékot. 

Szerdán van a lejárata az egyik PMÁP sorozatnak, az öt éve kibocsátott 2024/J-nek. Ebből 53,3 milliárd forint van a megtakarítóknál, ezt a tőkét már kedden visszakapták, kiegészítve 16,2 százalék kamattal, összesen tehát közel 62 milliárd forint ment ki az Államkincstárból.

A 2024/J kibocsátása több mint 5 éve történt, de szerencsére néhány nappal 2019. június 1. után, így a kamat után nem kell adót fizetni. A 2024/J éves kamatai így változtak (mindig a kamatmegállapítás előtti éves infláció+1,7 százalékpont kamatprémium alapján): 4,5….5,1...5...6,8...16,2 százalék.

Az egyik nagy kérdés az, hogy ebből a pénzből mennyit forgatnak vissza állampapír vásárlásokra a magánbefektetők. Ilyen magas (16,2 százalék) kamatról már nem is álmodhatnak, ha maradnak az állampapírpiacon, be kell érniük 7 százalék körüli éves hozammal.

Ha a kiutalt 62 milliárd forintnak akár csak a felét is újrabefektetik a kötvényesek, az látványos felfutást eredményezhet a heti statisztikákban. Amelyen egyébként elég erős nyomot hagytak a sorozatos állampapírkamat-csökkentések, a múlt héten például mindössze 40,6 milliárd forintnyi új állampapírt vásárolt a lakosság. A legnépszerűbb választás továbbra is a Fix Magyar Állampapír, amelyből az előző héten 15,3 milliárd forintnyi fogyott. 

A költségvetés (amelynek épp részben a kamatkiadás okozott több hónapban nehézséget) szempontjából kedvező hír, hogy más PMÁP sorozat már nem jár le idén és Prémium Magyar Állampapírhoz kapcsolódó kamatfizetés sem esedékes már az idei évben. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!