Csütörtökön 2500 dollár/uncia áron kereskednek az arannyal, gyakorlatilag a történelmi csúcs (2525 dollár) közelében mozog az árfolyam. Ezzel csak idén 21 százalékkal drágult a nemesfém és simán lehet tér fölfelé, hiszen az Egyesült Államokban még csak most lát majd hozzá a Fed a kamatok csökkentésének.

A jegybank elnöke pénteken tart beszédet Jackson Hole-ban, a befektetők azt igyekeznek kiolvasni Jerome Powell szavaiból, hogy szeptemberben 25 bázispontos vágással indul a kamatcsökkentési ciklus, vagy egy nagyobb lépéssel igyekeznek életet lehelni a gazdaságba. 

Kép: economx

A kamatkörnyezet alakulása azért is fontos, mert alacsonyabb kamatok mellett szinte borítékolható az aranyárfolyam emelkedése, mivel csökken a kamatozó eszközök (például államkötvények) vonzereje. 

Bevásárolt az MNB, de a lakosság is zsákolja az aranyat

Az aranyárfolyam alakulását a Magyar Nemzeti Bankban is elégedetten nyugtázhatják. A július végi adatok szerint az aranytartalék piaci értéke megközelítette a 6,8 milliárd eurót. Tehát egyre inkább biztos, hogy jó vásárt csinált a jegybank 2021-ben, amikor 31,5 tonnáról 94,5 tonnára növelte az ország stratégiai tartalékait. 2021-ben az arany unciánkénti ára 1800 dollár környékén mozgott, azóta 39 százalékkal ér többet a nemesfém.

Az árak felfutását a magyar lakossági is igyekezte lereagálni. Nyilvános adatok nincsenek a hazai befektetési arany állományról, de a piaci szereplők forgalmi és mérlegadatai alapján viszonylag pontos kalkulációt lehet végezni.

Az Economxnak Schmidt Kálmán, a Magyar Aranypiac Kft. ügyvezetője az mondta, hogy

a magyar lakosság birtokában befektetési aranyból – rudak és érmék formájában – 20 tonna lehet. 

Ez azt jelenti, hogy mindenkire, újszülöttől az aggastyánig átlagosan fejenként 2 gramm 999,9-es tisztaságú fizikai arany jut. Ez kizárólag befektetési arany, az ékszerarany ezen felüli mennyiség.

Húsz tonnányi arany 1,45 milliárd eurót ér, vagyis a jelenlegi árfolyamon 571 milliárd forintot. Ez azért nem kis érték főleg annak tudatában, hogy a magyar lakosság jellemzően az aranyrúd és -érmék zömét az otthonában tárolja. 

Van még tér fölfelé

Az árak egy év múlva unciánként 2700 dollár felé tarthatnak – mondta Wayne Gordon, a UBS Global Wealth Management árupiaci stratégája a Bloombergnek.  

A fundamentumok oldaláról a helyzet inkább a további aranyárfolyam-emelkedés irányába változott – írta Grébel Szabolcs, a KH Értékpapír elemzője, vagyis

  • a Fed kamatcsökkentésével kapcsolatos várakozások tovább erősödtek;
  • stabil, de lassuló gazdasági növekedési számok jellemzők globálisan;
  • a geopolitikai kockázatok továbbra is jelen vannak.

Kitört a teljes őrület az aranypiacon

Új csúcsot döntött az arany árfolyama és nem nagyon látszik, mi tudná megállítani a nemesfém menetelését. A Fed közelgő kamatcsökkentése, a geopolitikai bizonytalanság és a jegybankok egy növekvő étvágya egyaránt az arany malmára hajtja a vizet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!