Az arany ára rekordmagasságra ugrott kedden, miután a befektetők a menedéket keresték azt követően, hogy a Federal Reserve tisztviselőinek kijelentései megerősítették a szeptemberi amerikai kamatcsökkentésre vonatkozó várakozásokat.
A Reuters beszámolója szerint 

az arany árfolyama 1,6 százalékkal, unciánként 2460,99 dollárra erősödött, míg az arany határidős jegyzése az augusztusi szállításra 1,5 százalékkal, unciánként 2465,80 dollárra emelkedett.

Jerome Powell, a Fed elnöke hétfőn azt mondta, hogy a legutóbbi inflációs adatok megerősítették a döntéshozók bizalmát abban, hogy az árnyomás fenntartható pályára áll, és továbbra is alacsony marad, ezzel megnyugtatva a piacokat, hogy szeptemberben kamatcsökkentés várható.
Az alacsonyabb amerikai kamatlábak nyomást gyakorolnak a dollár- és kötvényhozamokra, ami növeli a nemesfém vonzerejét. 

Az arany ára idén eddig több mint 19 százalékot emelkedett a 2023-as 13 százalékos emelkedés után.

Fawad Razaqzada, a City Index piaci elemzője szerint a kötvényhozamok továbbra is nyomás alatt vannak, elsősorban a gyenge gazdasági adatoknak és a csökkenő inflációs nyomásnak köszönhetően.

Kíméletlen harc indul a maradék aranyért

A feltörekvő országokat követve a fejlett országok jegybankjai egyre inkább úgy érzik, növelni kellene az arany súlyát tartalékaikban. A dollár súlyának csökkenésére számítanak eközben, a nemesfém iránti étvágyat nem csökkenti, hogy árfolyama rekordközeli szinteken áll.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!