A STOXX 600 index 0,59 százalékos, az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 0,45 százalékos, az összeurópai FTSEurofirst 300 index pedig 0,58 százalékos emelkedéssel fejezte be a csütörtöki kereskedést. Szintén magasabban végzett a londoni FTSE 100 mutató 0,83 százalékkal, a frankfurti DAX index 0,39 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,83 százalékkal, míg a milánói FTSE MIB mutató 0,74 százalékos emelkedéssel fejezte be a kereskedést. A madridi IBEX 35 mutató ugyanakkor 0,02 százalékot esett.

A banki részvények még a sovány veszteséggel záró madridi tőzsdén is túlteljesítettek: a frankfurti tőzsdén a Continental részvénye tíz százalékkal erősödött azt követően, hogy a JPMorgan kedvező értékelést adott róla.

Az olajár háromhavi csúcson van, csütörtökön alig változott. Értékét részben az amerikai készletek múlt heti jelentős csökkenése, továbbá az üzemanyag-kereslet nyári szezontól várt növekedése emeli. A szeptemberre várt dollárkamat-csökkentéstől gazdasági fellendülést vár a piac, ezzel együtt pedig olajkereslet-növekedést.

A WTI nyersolaj hordónként 83,84 dolláron állt, 0,05 százalékos csökkenéssel, a Brent pedig 0,07 százalékkal 87,40 dollárral emelkedett.

Az arany spot ára négyheti csúcson van, 0,15 százalékkal unciánként 2359,65 dollárra emelkedett. A dollárindex ugyanakkor háromheti mélyponton van, 0,26 százalékkal 105,13 pontra csökkent. Az eurót 0,24 százalékkal jegyzik erősebben 1,0812 dolláron.

Kísért az összeomlás szelleme, de talán az AI esetében ez elkerülhető

Tovább menetelnek az amerikai részvényindexek a legnagyobb technológiai részvényeknek köszönhetően, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos várakozások egekbe hajtják a vállalatok értékeltségét. Sok a párhuzam a 2000-es dotkom lufival, s ezért sokan félnek a buborék kipukkadásától is. Azonban lehet, hogy most megalapozottabb a nagy felhajtás.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!