A világon, de kivált Európában folyamatosan emelkedik a nyers tej felvásárlási ára. Bár a magyar tej sem kivétel ez alól, még mindig jóval olcsóbb, mint a riválisoké. Míg az Európai Unióban átlagosan 106-107 forint a kilónként ár, addig Magyarországon 90-92,70 forint - az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint.
A nyáron tapasztalható, az előző évihez képest 130-140 százalékos drágulás oka, hogy sok termelő levágta az állományát, vagyis ellátási nehézségek vannak. Akkor épp a nagyon alacsony árak miatt döntöttek így, amelyet az idézett elő, hogy 2015. április 1-jével az Európai Unió feloldotta a termelés kvótáját. Ezt még 1984-ben vezették be. A gazdálkodók ezért rengeteget tejet öntöttek a piacokra, a túltermelés pedig lenyomta az árakat.
Kapcsolódó
Olcsó és az is marad
Magyarországon a kormány elébe ment a problémának: 64 milliárd forintnyi támogatást tett elérhetővé a gazdálkodóknak. A hazai tehénállomány így megmaradt, míg Szlovákiában például nyolc százalékkal zsugorodott. Hasonló történt a tejtermelésben lényegesen fontosabb Dániában is - mondta Mélykúti Tibor a Tej Terméktanács elnöke, az Alföldi Tej igazgatója a Napi.hu-nak.
A világpiacon kialakult magas felvásárlási árak alapvetően jó helyzetbe hozhatnák a magyar termelőket, de itthon nem csupán a kereslet határozza meg a nyers tej helyzetét. Részben az a probléma, hogy a hazai piac árérzékeny, így a kiskereskedők nem emelhetnek árat, pláne úgy, hogy a magyar tejeknek importtermékekkel is versenyezniük kell.
Mélykúti példaként elmondta, hogy az áremelkedés dacára az itthoni boltokban 15-20 százalékkal olcsóbban is kaphatók a környező országokból származó UHT-tejek, míg a német családi gyártó, a COT tejfölei 30-40 százalékkal is alacsonyabb áron futnak, mint a hazai termékek. Mindezt úgy, hogy sem minőségben, sem csomagolástechnológiában nincsenek előnyben.
Tőke kéne
Másrészről az is nehezíti a helyzetet, hogy a magyar tej minősége ugyan jó, de beltartalma elmarad a versenytársakétól. Hollandiában ugyanez az érték 4,4, Finnországban 4,3 százalék, míg Magyarországon 3,6 - 3,7 százalék
- ismertette Mélykúti. Ahhoz, hogy ezen változtatni lehessen, jobb takarmányozásra lenne szükség. Ugyan vannak erre törekvések a termelőknél, de kevesebb tőkéjük van erre a célra, ami viszont bizonyos mértékig az árakat is lenyomja.
A Tej Terméktanács elnöke szerint a termékpálya összes szereplőjének össze kell fognia. A nemzetközileg alacsony felvásárlási ár eredménye az, hogy nő a magyar nyers tej kivitele, miközben a hazai feldolgozóipar 98 százalékban magyar tejet használ. Közös érdek lenne az árak rendezése.
A Tej Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezért egyeztetéseket folytat a kormánnyal. A versenyképesség javítására több javaslatuk is van, amellett, hogy a feldolgozóipar is emelje az árait. Többek között megoldást jelenthetne, ha a nyers és a friss tej áfáját csökkentenék, mert így a fogyasztók alig éreznék meg az árváltozást.
Baj van a vajjal is
Nemzetközi szinten a leginkább amiatt aggódnak a forgalmazók, hogy a kevés nyers tej miatt a világ vajszükségletét sem tudják kielégíteni. Történelmi rekord közelében van a vaj világpiaci ára: már 5994 dollárba kerül egy tonna a világpiacokon. Az elmúlt tíz évben a közelében sem volt ennek az értéknek, még 2014-ben és 2015-ben sem - januárra minden várakozás szerint 6000 dollár fölé mehet a tonnánkénti ár. Az sem látszik, hogy az ellátás gyorsan megoldódna: ahol az időjárás nem tett be a tejtermelésnek, ott az említett uniós kvótadöntés fektette két vállra a termelőket.
Az olyan nagy tejipari cégek, mint a dán Arla Foods - az Anchor és Lurpak termékek gyártója - már a nyár közepén megüzenték a főbb piacoknak, hogy karácsonykor hiány lehet vajból, ezért veszélybe kerülhetnek az ünnepi sütemények - írta korábbi cikkében a Financial Times.
(A nyitókép forrása: Pexels.com.)
A tehenek nem tehetnek róla!
Az időjárás két szempontból is gondot okoz a termelőknél: a tehenek 20-21 fokos levegőhőmérséklet felett kevesebbet esznek, így kevesebb tápanyag jut a szervezetükbe. A hőségben pedig rengeteg vizet veszítenek, amely szintén a fejhető mennyiség rovására és zsírtartalmára megy. A főbb exportországok közül többen is komoly esőzések voltak az elmúlt időszakban, amely a takarmányozást nehezíti, mert a sárban nehezebben betakaríthatók a termények - írja a New Zeeland Herald szakcikke.A vajhiány másik oka a megnövekedett kereslet. Az elmúlt évtizedekben vérre menő vita volt a margarin és a vaj egészségességéről, amelyben jelenleg az utóbbi lobbicsoport üzenete az erősebb. Valójában a dietetikusok és a táplálkozáskutatók szerint nincs érdemi különbség a két élelmiszer között, mind a kettő esetében mértékletes fogyasztást ajánlanak.
Tájékoztatás
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!
Gazdasági hírek azonnal, egy érintéssel
Töltse le az Economx app-ot, hogy mindig időben értesülhessen a gazdasági és pénzügyi világ eseményeiről!
Kérjen értesítést a legfontosabb hírekről!