A hurrikán pusztítása után egyelőre nem állt helyre a tömegközlekedés a Wall Street környékén, így számos brókercég a szokásosnál alacsonyabb létszámmal kezd neki a hétnek, ami várhatóan alacsonyabb forgalmat hoz majd magával a tőzsdén - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. A befektetőket a héten is az európai adósságválsággal kapcsolatos fejlemények és a gyenge amerikai makroadatok foglalkoztatják majd. Az alacsony forgalom a várakozások szerint a szokásosnál nagyobb volatilitást eredményezhet.

A Fed-elnök múlt pénteki beszéde után a legfontosabb információt a gazdaság állapotáról a pénteki amerikai munkaerő piaci adatok szolgáltatják. Ben Bernanke beszédében kiemelte, hogy az amerikai gazdaság teljesítményéért nagy felelősség terheli a Fehér Házat és a Kongresszust, s emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt piaci bizalomvesztésben nagy szerepet játszott az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos politikai vita is. Obama elnök a következő héten tér haza szabadságról, s a befektetők várják, hogy sikerül-e valamilyen előremutató tervvel előállnia a foglalkoztatottság növelése érdekében.

A Bernanke által Obama elnöknek címzett üzenet elég világos volt - mondta Lance Robarts, Streettalk Advisors vezetője a Reutersnek - a piac most arra számít, hogy a gazdaság a következő stimulust nem a jegybank, hanem a kormány részéről várhatja.

Váratlan helyről jöhet a segítség

Az elemzés szerint eközben váratlan helyről érkezhet segítség a részvénypiac számára, a fehér lovag ezúttal Jean-Claude Trichet lehet, az ECB elnöke. A remények szerint a jegybankárok Jackson Hole-ban tartott találkozóján elmondott kommentárja arra utalhat, hogy az ECB a jövőben több kötvényt vásárolhat a bajba került eurózónás tagállamoktól.

A hírek, amelyek az ECB vásárlásairól szóltak az elmúlt hónapban már többször töltötték el reménnyel az eurózóna fiskális és pénzügyi helyzetéért aggódó szereplőket. Meglátjuk, hogy Trichet kitart-e ezen gyakorlat mellet, vagy sem - mondta Brian Jacobsen a Wells Fargo Funds Management vezető portfólió stratégája. Ha kitart, az pozitív üzenet lehet, a piaci szereplők számíthatnak rá, hogy ha más nem, hát az ECB megjelenik a piacon, hogy idejében kezeljen egy esetleges kialakuló likviditási problémát az európai pénzügyi szektorban. A segítség elkel, hiszen az elmúlt hetekben erős nyomás alá kerültek az európai bankrészvények a periféria országainak csökkenő kötvényárfolyamai nyomán. Az európai bankszektor részvényeit tömörítő index pénteken már zsinórban az ötödik hetet zárta veszteséggel, a szektor ez alatt piaci értékének mintegy negyedét veszítette el.

Csúnyán végződhet az augusztus

Az amerikai részvénypiac eközben 2009 februárja óta a legrosszabb hónapját készül zárni, ahogy az amerikai gazdaságból egyre több jel érkezik a recesszió újbóli beköszöntéről. A Dow Jones Industrial index eddig 7,1 százalékot veszített értékéből a hó eleje óta, az S&P 500-as index 8,9 százalékos mínuszban jár, a Nasdaq Composite veszteségei elérik a 10 százalékot. Ezt a siralmas teljesítményt egyelőre nem tudta letörölni a múlt pénteki pozitív zárás, amellyel hosszú idő óta az első pluszos hetet hagyták maguk mögött az amerikai tőzsdék.

A pénteki amerikai munkaerő piaci jelentés várhatóan azt mutatja majd, hogy augusztusban mindössze 80 ezer új állás keletkezett az Egyesült Államokban a júliusi 117 ezer után, legalábbis ez szerepel a Reuters elemzői konszenzusában. A munkanélküliségi ráta várhatóan 9,1 százalékon stagnál.

De lesznek más fontos adatok is a héten, a személyes jövedelmek és a fogyasztási kiadások júliusi alakulásáról ma érkezik jelentés (magyar idő szerint délután fél négykor). Az S&P/Case-Shiller júliusi lakásárindexet kedden négykor publikálják, az elemzők éves szinten 4,6 százalékos visszaesést várnak a júniusi 4,51 százalék után. Egy órával később a Conference Board által számolt amerikai fogyasztói bizalmi  index érkezik, a tippek szerint a júliusi 59 pontról 52,5 pontra csökkenhetett értéke. Szerdán az ipari rendelés állomány júliusi alakulását közlik - itt 1,8 százalékos növekedést várnak az egy hónappal korábbi 0,8 százalékos csökkenés után - csütörtökön az ISM jelentése érkezik a feldolgozóipari aktivitás augusztusi alakulásáról, az elemzők 48,5 pontos értékre számítanak a júliusi 50,9 pont után. Ez első ízben jelezheti a szektor zsugorodását a recesszió elmúlta óta.

 

Makroadatok a héten
NapÓra*OrszágBejelentésIdőszakElőző
augusztus 29.14:30USAszemélyes jövedelemjúlius0%
14:30USAszemélyes kiadásokjúlius-0,2%
augusztus 30.1:30Japánmunkanélküliségi rátajúlius4,60%
1:50Japánkiskereskedelmi forgalom, év/évjúlius1,10%
8:00SvájcUBS fogyasztói indikátorjúlius1,48%
11:00Eurózónaüzleti hangulataugusztus0,45%
11:00Eurózónafogyasztói bizalomaugusztus103,20
16:00USAfogyasztói bizalomaugusztus59,50
augusztus 31.1:50Japánipari termelés, év/évjúlius-1,7%
9:55Németországmunkanélküliségi rátaaugusztus7,00%
9:55Németországmunkanélküliek számának változásaaugusztus-11 ezer
11:00Eurózónainfláció, év/év, becslésaugusztus2,50%
14:15USAADP foglalkoztatás változásaaugusztus114 ezer
16:00USAgyáripari megrendelésekjúlius-0,8%
szeptember 1.3:00Kínafeldolgozóipari PMIaugusztus50,70
7:30Franciaországmunkanélküliségi rátaII. n.-év9,70%
7:45SvájcGDP-változás, negyedév/negyedévII. n.-év0,30%
7:45SvájcGDP-változás, év/évII. n.-év2,40%
8:00NémetországGDP-változás, negyedév/negyedévII. n.-év0,10
8:00NémetországGDP-változás, év/évII. n.-év-
9:55Németországfeldolgozóipari PMIaugusztus-
10:00Eurózónafeldolgozóipari PMIaugusztus-
16:00USAfeldolgozóipari ISMaugusztus50,90
szeptember 2.11:00Eurózónatermelői árindex, év/évjúlius5,90%
14:30USAnem mezőgazdasági dolgozók változásaaugusztus117 ezer
14:30USAmunkanélküliségi rátaaugusztus9,10%
*magyar idő szerint

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!