Stabilan erősödik a forint szerdán, az euróval szembeni keresztárfolyam kora délután rövid időre 392 alá is benézett, ami utoljára augusztus közepén sikerült.

Ezzel együtt az euró-forint ugyanabban a szűk sávban (390-400) oldalazik, ahol szinte az egész nyarat töltötte.

Mi szólhat szerdán a forint (ha nem is túl látványos, de stabil) erősödése mellett? 

1, Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az InfoRádiónak adott interjúban elmondta, hogy a lakosság inflációtól való félelme továbbra is nagy, ezeket a várakozásokat egyelőre nem sikerült letörniük, de ennek ellenére elérhetőnek tartja 2025-ben a 3-3,5 százalékos éves cél elérését, ám ehhez változatlanul óvatosságra van szükség a jegybank részéről. Utóbbi gondolat szigorúbb jegybanki üzenetként értékelhető, ami támogató a forintra nézve.

2, Tegnap este jelent meg a Fed kiadványa, amelyben szerepel több figyelmeztető jelzés. A gazdasági aktivitásról, a foglalkoztatásról és a fogyasztói árakról szóló információk megerősítik a kamatvágási ciklus elengedhetetlenségét.  Mindez gyengíti a dollárt, szerdán az euró-dollár 1,11 körül mozog, az amerikai fizetőeszköz gyengülése pedig hagyományosan kedvez a feltörekvő piaci devizáknak, így a forintnak.

3, Kötvénypiaci fejlemények: Magyarország sikeresen vont be külföldi (jen) forrást, igaz, nem óriási összegben, de alacsony hozamért cserébe. Másrészt az intézményi befektetők kifejezetten sok magyar állampapírt akartak ma venni az Államadósság Kezelő Központ aukcióján, ehhez pedig a külföldi befektetőknek forintot kellett váltaniuk. Kismértékben ez is hozzájárulhatott a magyar deviza mai teljesítményéhez. Az ÁKK 3, 5 és 10 éves futamidőre vitt a piacra kötvényeket, a terv 35 milliárd forintnyi értékesítés volt, de ennek 6,5-szeresére mutatkozott kereslet. Végül 67,5 milliárd forintra megemelték a kibocsátást.

Az euró-forint árfolyam alakulása az elmúlt 1 hónapban.

4, Technikai kép: a 100 napos mozgóátlag 392,3 körül húzódik, ha ezt sikerül tartósan letörni, akkor szabad a pálya a további forinterősödés előtt az euróval szemben.

Pénteken lehet egy nagyobb tűzijáték a forint piacán. Érkezik az amerikai jegybank által leginkább követett foglalkoztatottsági adat. A várakozások szerint augusztusban 165 ezerrel nőhetett a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottság. Ha az derül ki, hogy ezt túlbecsülték, az egy újabb megerősítés a Fed számára, el kell indítani a kamatcsökkentési ciklust.

Egy alacsonyabb adat a dollár gyengülését váltaná ki, amely azonban a feltörekvő devizáknak, így a forintnak támogatást jelentene. 

Jön a 400 forintos euró, cserébe régiós elitbe kerül a magyar gazdaság

Az idei év nem a magyar gazdaság sikertörténete, de az ING Bank szerdán frissített várakozásai szerint jövőre 3,6 százalék lehet a gazdasági növekedés mértéke, amely az egyik legmagasabb lehet a régióban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!