Ezek a politikai tematikájú tokenek egy-egy politikai személyiséget vagy mozgalmat ábrázolnak, jelenlétük pedig gyakran egy-egy ideológia köré épül. Az ilyen jellegű valuták értéke idén eddig mintegy 667 százalékkal nőtt.

A szektor piaci kapitalizációja augusztus 27-én 592,4 millió dollárra emelkedett, ez az év elejéhez képest hétszeres növekedést jelent – írja a CoinGecko adatai alapján a fintech.hu.

Ez a növekedést főként akkor válik látványossá a lap szerint, ha az egyébként is népszerű mémcoinokkal vetjük össze, mint a Shiba Inu vagy az Elon Musk által is népszerűsített Dogecoin. Ezek a valuták ugyanakkor csak 73 százalékkal tudták növelni a vizsgált időszakban piaci értéküket.

A PolitiFi tokenek 2024. június 24-én voltak a csúcson, amikor az értékük elérte az 1,9 milliárd dollárt. Az efféle tokenek többsége Donald Trumphoz kötődik, mint a MAGA (TRUMP), a MAGA HAT (MAGA), a Super Trump (STRUMP), valamint a Doland Tremp (TREMP).

Shaun Paul Lee, a CoinGecko elemzője jelentésében arra mutatott rá, hogy szorosan összefügg a PolitiFi tokenek növekedése a nagyobb politikai eseményekkel, ahol jelentősen befolyásolhatják azok értékeit az ottani fejlemények.

Például amikor a 2024-es iowai republikánus előválasztáson januárban Trump elsöprő győzelmet aratott, akkor 80 százalékkal emelkedett a MAGA token árfolyama, és 22 százalékos emelkedést mutatott, amikor 34 rendbeli hallgatási pénz kifizetésében bűnösnek találták a volt amerikai elnököt, az ellene elkövetett merényletkísérlet hatására pedig további 41 százalékkal nőtt az értéke.

Dől a money Kamara Harrishez, Trumphoz most csak csordogál

Kamala Harris elnökválasztási kampánya 540 millió dollár támogatást kapott öt hét alatt.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!