Egészen a közelmúltig a Trump Media & Technology Group, a Donald Trump amerikai elnökjelölt által létrehozott, az X ellenfelének szánt Truth Social közösségi médiaplatformot működtető cég részvényeinek árfolyama komoly mélyrepülést mutatott be. A papírok március közepi, 66 dollár felett elért csúcsukról szeptember utolsó hetére12,15 dollárra esett, ez jó 82 százalékos értékvesztésnek felel meg.

A Trump Media & Technology Group részvényárfolyama
A Trump Media & Technology Group részvényárfolyama
Kép: Economx, stooq.com

Ekkor azonban hatalmas fordulat következett és mostanra immár 150 százalékkal ugrott meg a papír, a múlt héten 50 és ha hétfői kereskedésben további 18 százalékot erősödött, igaz kedden már 27,5 dollárra korrigált vissza árfolyama. Ez még a mém részvények körében is kiemelkedő rallynak számít, mindezt úgy, hogy időközben semmilyen olyan új nyilvános információt nem jelentetett meg a társaság, amely igazából indokolhatná a masszív drágulást. De nem csak hogy hivatalos új információt nem jelentetett meg a cég, egyetlen elemzői minősítés sem jelent meg vele kapcsolatban, ami kicsit is magyarázhatná a hirtelen jött érdeklődést.

A CNN által megkérdezett elemzők szerint a részvény reneszánszát az okozza, hogy a befektetők a Trump Media részvényeinek vásárlásával fogadnak a volt elnök novemberi választási győzelmi esélyeire. Ezen pedig szoros eredmény várható és vannak olyan vélekedések, hogy Trump esélyei valamelyest javultak az elmúlt hetekben.-   

A helyzet egyszerű, a befektetők azt hiszik, hogy ha a Trump nyer, a részvény is szárnyalni fog. Ha veszít, akkor viszont jó eséllyel nulláig zuhan az árfolyam. - mondta Matthew Tuttle, a Tuttle Capital Management vezérigazgatója.

A vállalat arca egyértelműen Donald Trump, ő a legnépszerűbb felhasználó a Truth Socialon és 114,75 millió részvénye révén ő a domináns részvényes. Trump részesedésének értéke szeptember 23. óta mintegy 1,7 milliárd dollárral, 3,4 milliárd dollárra ugrott.

Jay Ritter, a Floridai Egyetem pénzügyi professzora szerint elképesztő a Trump Media drágulása. A papír szárnyalásában egyértelműen az játszik szerepet, hogy vannak olyan szereplők, akik szerint nőtt az esélye Trump megválasztásának.

A mémrészvények a figyelemből élnek, és a Trump Media esetében az árfolyam tükrözi a várakozásokat is, hogy ki nyeri a novemberi választásokat - mondta Ritter, rámutatva az olyan fogadási piacokra, mint a PredictIt, amelyek szerint Harris előnye Trumphoz képest eltűnt.

Donald Trump és Kamala Harris győzelmének értéke a Predictlt-n
Donald Trump és Kamala Harris győzelmének értéke a Predictlt-n
Kép: Economx, stooq.com

Nem csak az azonnali piacon, de az opciós kereskedésben is nagy a pezsgés. Hatalmas a kereslet a Trump részvényekre szóló vételi opciókra, amelyek lejárata november 15, ami alig néhány nappal van az  elnökválasztás után. Az opciók iránti kereslet szintén pozitívan hathat vissza a részvény azonnali piacára.

A nagy rally ellenére Trump részesdésének értéke még mindig jó 3 milliárd dollárral alacsonyabb a márciusban elért csúcsárfolyamnál számolt értékétől. Egyébként a nagy erősödésnek az is kedvezett, hogy sokan attól tartottak, a részvények tőzsdei bevezetését követő tilalmi időszak lejártával a volt elnök majd a piacra borít részesedéséből egy adagot, de ez eddig nem történt meg.

Ritter már régóta figyelmeztetett arra, hogy a piac drámaian túlértékeli a Trump Media-t. Továbbra is mélyen szkeptikus a Trump Mediával kapcsolatban, azzal érvelve, hogy a vállalat alig ér többet, mint a mérlegében lévő készpénz, mert nem bizonyította, hogy van olyan üzleti terve, amellyel nyereséget termelhet. Szerinte a mai, 27 dollár körüli árfolyamon a részvények körülbelül 1000 százalékkal túlértékeltek, s ha Trump nem nyer, 90 százalékot is eshetnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!