A részvényesek nagy többséggel elfogadták a két tőzsdei áramszolgáltató szerdai közgyűlésén az igazgatóság javaslatait az osztalékfizetésre, az Elmű így 1200, az Émász pedig 900 forint osztalékot fizet a tavalyi év után.

Az Elmű esetében 3,8 milliárd adózott eredmény mellett az eredménytartalékból kiegészítve összesen 7 milliárd 290 millió forintot fizetnek ki. Az Émásznál takarékosabb volt az igazgatóság, az 5 milliárd 262 millió forint adózott eredményből 2 milliárd 746 millió forintot fizetnek ki, a fennmaradó 2 milliárd 516 millió forint az eredménytartalékba kerül. Előbbi társaság mérlegét 270 milliár 631 millió forint, utóbbiét 109 milliárd 695 millió forint mérlegfőösszeggel fogadták el.

A különbözőnek tűnő osztalékarányt részvényesi kérdésre válaszolva az igazgatóság a Synergy Kft. eladásához kapcsolódóan - amelyet a szintén tőzsdei Alteo társaságnak adnak el -, illetve a DSO társaságok eredményelszámolásának különbözőségével indokolta. Mindez nem jelent valójában eltérő osztalékpolitikát a két társaságnál és más a társaságcsoport belső működésén kívüli oka sincs - hangzott el. Tavaly az Elmű 2650, az Émász 2950 forint osztalékot fizetett részvényenként a tulajdonosainak.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!