Perzselő hőség nehezíti meg az európaiak életét egész héten és az előrejelzések szerint még napokig nem enyhül a kánikula. Az egyre inkább gyakoribb és tartósabb hőhullámok ott is problémákat okoznak, ahol eddig szinte soha: több országban is vissza kell venni az üzemi tevékenységet az olajfinomítókban. Üzemanyag-ellátási gondok még nincsenek, de ezt sem lehet kizárni. 

A Bloomberg összesítése Alan Geldert, a Wood Mackenzie tanácsadócég vegyipari-olajpiaci szakértőjét idézi, aki szerint most az okozza a problémát, hogy a kontinens finomítóinak zömét a hatvanas-hetvenes években tervezték és építették,

az akkori hőmérsékleti viszonyoknak megfelelve úgy, hogy inkább az extrém hidegekre készítették fel őket, a 40 fok körüli hőmérsékletre nem.  

A Macquarie Group becslései szerint ugyanaz történhet mint tavaly: akkor a kontinens finomítóiban a hőség okozta üzemzavarok miatt naponta 1 millió hordóval kevesebb készterméket állítottal elő, azaz 10 százalékkal csökkent a szokásos kihozatal.

A Bloomberg szerint a jelenlegi hőmérséklet kritikusan megközelítette azt a szintet ahol már nem tudnak üzemszerűen működni például a lengyel és a svédországi finomítók. A lengyel Orlen finomítóiban ez a határérték 36 Celsius: a gdanski és plocki finomítói -25 és +36 fok között működnek normálisan.

Üröm az ürömben, hogy a korábban orosz nyersolajra kalibrált finomítók nagy része az ukrán-orosz háború után bevezetett szankcióknak megfelelve (feltéve ha nem kapott mentességet) más beszerzési forrásra állt át, szóval a kánikulát leszámítva sem volt egyszerű a mérnökök élete. Ez azért nem egyszerű, mert Közép-Európában a finomítók az orosz Urals típusra vannak optimializálva, a Mol százhalombattai üzemegysége is ilyen.  
 
A Bloombergnek a Shell volt mérnöke, most a Macquarie elemzőjeként dolgozó Vikas Dwivedi magyarázta el, miként befolyásolja a közel 40 Celsius fokos hőmérséklet az olajfinomítók működését.

Az egyik legfontosabb a sok változó közül (és itt már jelentős faktor a környezeti hőmérséklet) a nyersolaj-feldolgozás sebessége: erre nincs általános képlet, szinte minden finomítóban másképp dolgoznak, aszerint, hogy milyen konfigurációja van az adott üzemegységnek (például, hogy „tiszta” terméket állít elő, mint például benzint, vagy nehéz anyagot, mint fűtőolajat. A finomítás során a nyersolajat több száz fokra hevítik, majd a keletkezett gőzt szétválasztják majd visszaalakítják folyadékká – ha azonban a külső hőmérséklet 35-40 fok között van, utóbbi folyamat jóval tovább tart, emiatt fordulhat elő, hogy hetekig kevesebb készterméket tudnak csak előállítani. 

Extrém meleg időben nem ritka az sem, hogy 15 százalékkal vissza kell fogni a termelést – mondta a lapnak Steve Sawyer, az FGE volt downstream igazgatója. Szintén kockázat, hogy ilyenkor akadozhat a finomítók áramellátása is. 

Történik mindez akkor, amikor szezonálisan a legmagasabb a kereslet az üzemanyagokra. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!