Vállalom a felelősséget ezért a katasztrofális végeredményért - írta Owen Li, a Canarsie Capital nevű hedge fund alapítója abban a levélben, amelyben értesítette a befektetőit, hogy az alap 100 millió dolláros tőkéjét gyakorlatilag teljesen elveszítette, mindössze 200 ezer dollár maradt számláján. A CNBC által megszerzett levélben a portfóliómenedzser elmondja, egyetlen reménye, a befektetők megértik, abban a reményben cselekedett - ha néha helytelenül is -, hogy magasabb hozamot tud elérni az alap és annak befektetői számára. Túlbuzgón jártam el, s ezzel megsemmisítő veszteségeket okoztam, amire nincs bocsánat - kommentálta a több, mint 27 milliárd forintnak megfelelő összeg elbukását Li.

Li egyébként meglehetősen viharos karriert tudhat magáénak, hiszen korábban a bennfentes kereskedés vádja miatt elítélt Raj Rajaratnam nevével fémjelzett Galleon Groupnál volt kereskedő. Rajaratnam jelenleg is börtönbüntetését tölti, Lit azonban soha nem vádolták törvénytelenség elkövetésével. Li helyettese a Canarsie Capitalnál egy Ken deRegt nevű szakember volt, aki 2013-ban csatlakozott a céghez, s a Morgan Stanley globális kötvénypiaci értékesítésének és kereskedésének vezetője volt. Az alap SEc-nek leadott tájékoztatója szerint DeRegt fia is a cégnél kapott állást.

Li és deRegt egyelőre nem reagált a CNBC megkeresésére az üggyel kapcsolatban. Li a levélben kifejtette, egy sor agresszív tranzakciót hajtottak végre az év utolsó három hetében. Jelentős mennyiségű részvényekre szóló vételi opciót vásároltak, arra spekulálva, hogy év végén az egész piac emelkedni fog. Azonban az indexek estek, s ez jelentős nagyságú veszteségeket okozott az alapnak számos más bővebben nem részletezett befektetéssel együtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!