Már alig néhány nap van hátra a Human Rt. részvényeinek tőzsdei szerepléséből, amellyel a társaság mintegy 5 éves tőzsdei pályafutása ért véget. A részvény kivezetése december 31-ével történik meg (december 29-e az utolsó kereskedési nap). Közkézen mindössze 2 százaléknyi, névértéken számolva alig 76 milliónyi papír maradt. A 2050 forinton tett vételi ajánlat december 12-én járt le, azóta mind a kurzus, mind a forgalom visszaesett. A Human Teva-csoportba való integrálása – mint Amos Amatot, a Teva országmenedzsere lapunknak elmondta – jelenleg van folyamatban. Lapunk információi szerint a Human nagyreményű gyógyszere, a Taxalbin klinikai kórházi kísérletei még nem indultak meg, a termék magyarországi bevezetése így tovább csúszik. (Az áprilisi közgyűlésen még arról volt szó, hogy kedvező esetben már az idei év végén magyarországi forgalomba kerülhet a gyógyszer.) Bár lapunk kérdésére a Human esetleges zárttá alakításáról az országmenedzser nem kívánt nyilatkozni, egyes hírek szerint ez akár már az áprilisi közgyűlésen megtörténhet. A zárttá nyilvánításkor a kisrészvényeseknek előzetesen nyilatkozniuk kell. A Gt. 238 paragrafusának második bekezdése értelmében a nyilvánosan működő társaság működési formájának megváltoztatásáról akkor dönthetnek a tulajdonosok, ha a szavazatok egyenként legfeljebb egy százalékát képviselő részvényesek legalább háromnegyedes – fejenként, nem pedig részvényszám alapján értendő – többsége az alapszabályban meghatározott módon előzetesen hozzájárult. Mint Benedek János, a társaság jogtanácsosa lapunknak elmondta, a Gt. rendelkezésein kívül a Human alapszabálya nem tartalmaz egyéb kitételt. A társaságnak ez alapján előzetes eljárást kell lefolytatnia, enélkül aligha történhet meg a zárttá alakítás, hiszen ehhez a kisrészvényesek kezén lévő pakett háromnegyedének igenlő szavazatára van szükség. A zárttá nyilvánítás alighanem előbb-utóbb meg fog történni, legalábbis ez következik a Teva másik magyarországi gyógyszergyára, az 1998-ban zárttá alakult Biogal példájából. Akkor az eljárás úgy történt, hogy a Biogal fel is szólította név szerint ismert kisrészvényeseit, hogy nyilatkozzanak, és – kedvet csinálandó a pozitív válaszhoz (a zárttá alakításhoz) – a levélhez mindjárt egy feltételes (nem nyilvános) vételi ajánlatot is csatolt. A társaság tulajdonosa, a Teva egyik leányvállalata akkor 200 százalékot ajánlott a Biogal-részvényekért, ám csak akkor, ha az zárttá válik. A kisbefektetőknek szóló árcsalis ajánlat akkor meghozta gyümölcsét, a társaság zárttá vált. Kérdés, hogy a Human esetében milyen stratégiát követ a Teva, ám nem elképzelhetetlen, hogy az eljárás hasonló lesz a Biogaléhoz. Tallósy István

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!