Szerdán is erőtlen a forint, a magyar deviza képtelen felállni a padlóról, a kora délelőtti órákban az euró-forint keresztárfolyam már a 395,7-et közelíti. Egy dollárért pedig már majdnem 366 forintot kérnek. 

Frissítés:

  • Ütik tovább a forintot, 396 felett is járt az árfolyam, nem sokkal 10 óra után.
  • A 11 órakor megjelent euróövezeti inflációs adat rosszabb lett a vártnál: a harmonizált fogyasztói árindex éves alapon 2,6 százalékkal emelkedett júliusban, miközben a várakozás 2,4 százalék volt. A forint egyelőre semleges az adatra, 395,5-ön ingadozik az euró-forint devizapár árfolyama.
  • Nem sokkal 12 óra előtt kicsivel korrigált a forint, 395,5 alá jött vissza a kurzus.
Napok óta szenved a magyar deviza
Napok óta szenved a magyar deviza
Kép: economx

A nap további része is mozgalmas lehet, érkezik több adat, amely befolyással lehet az euró-dollár devizapárra, s azon keresztül áttételesen a forintra. 11 órakor publikálják az euróövezeti inflációs adatot, a várakozás 2,5 százalék. Mivel a német fogyasztói árindex, amelyet kedden publikáltak, negatív meglepetést hozott, nem kizárt egy újabb csalódást keltő adat. 

Utána pedig már a tengerentúlra érdemes figyelni: magyar idő szerint 20 órakor ismerteti kamatdöntő ülése eredményét az amerikai jegybank. 

Egyöntetű várakozás, hogy marad az 5,5 százalékos ráta a tengerentúlon, a lényeg azonban az üzenet: bármit mondanak a jegybankárok ami eltér attól, hogy „adatvezérelt üzemmódban működik a Fed” az megmozgathatja a piacokat. 

A piaci várakozások alapján majd szeptemberben kezdheti meg a kamatcsökkentést a Fed, de az idei évben még legalább egy további kamatvágás várható az árazások alapján – írták reggel a KH Értékpapír Zrt. közgazdászai. 

Az elmúlt napokban különben szembeszélben küzdött a forint, mivel trendszerűen erősödött a dollár az euróhoz képest, ez szerdára azonban megállt, a jelek szerint 1,08-nál megállhatott az euró-dollár kereszt süllyedése. 

Ami még érdekes lehet a régiós devizák szempontjából, hogy a lengyel inflációs adatot is ma teszik közzé, elsőként a közép-európai országok között. 

A technikai kép alapján ha nem sikerül visszaerősödni a 395-ös árfolyamról, akkor megnyílik az út a 398,5-400 forintos euró felé. Január 1 óta a forint 3,1 százalékkal gyengült az euróval és 5,2 százalékkal a dollárral szemben.

A legrosszabb forgatókönyv a magyar deviza szempontjából az lenne, ha a Federal Reserve a 20.30-kor kezdődő sajtótájékoztatón a közeljövő adatainak fontosságát hangsúlyozná, ez ugyanis erősítené a dollárt a devizapiacon. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!