Hosszú távra vételre ajánlja a Richter részvényét a Buda-Cash, miután a célárfolyamuk 47 000 forint. Rövid távon azonban a hazai szabályozási környezet továbbra is óvatosságra int így inkább tratani kell csak a részvényt - vélik a negyedéves gyorsjelentés alapján a brókercég szakértői. A cariprazine fejlesztés nélküli, "alap" célárfolyam - kiemelt mutatószámok historikus alakulása, valamint a 2012-2013. évi eredményelőrejelzésünket alapul véve - 39 200 forint, míg a cariprazine eladásokból származó részvényenkénti eredménytöbbletek jelenértéke 7800 forintra teszi a brókercég.

A Richter a harmadik negyedévben működési sorokon jórészt a piaci várakozásokhoz közeli eredményeket hozott, míg a nettó eredmény a pénzügyi tételek és az adófizetés miatt a vártnál alacsonyabb lett. A gyorsjelentés megítélése így összességében semleges, a Buda-Cash ajánlásán és célárfolyamán sem változtatott.
A számokon túl, a pozitívumok között említhető viszont a kormányzat és a Richter között aláírt stratégiai együttműködési megállapodás, amely szerint várhatóan a különadók - támogatás-visszatérítés, orvoslátogatói adó, "spanyol modell" alapján történő befizetések - nagy része jövőre is leírható lesz a K+F aktivitásnak köszönhetően.
A gyógyszercég esetében viszont továbbra is figyelni kell a befektetőknek a kedvezőtlen hazai szabályozási környezetre. A jövő évi költségvetés további jelentős mértékben (mintegy 80 milliárd forinttal) csökkentené a gyógyszerkasszát és ennek pontos mikéntje még nem ismert. A feltételezett legrosszabb esetben - vagyis a teljes terhet a gyártókra hárítva - és feltételezve hogy a felosztás piaci részesedés alapján történik, a Richterre mintegy 4 milliárdos többlet teher jutna. Mindez önmagában nem drámai az 50-55 milliárdos éves eredményhez képest, azonban a bizonytalanság és a hazai piacon a tervezhetőség hiánya továbbra is igen negatívan értékelhető befektetői szempontból.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!