Mindenkit kicselezett Andrea Orcel, az Unicredit vezérigazgatója: egy meglepő húzással helyzeti előnybe hozta magát és az általa vezetett olasz bankot a német Commerzbankot érintő, lényegében ellenséges felvásárlási kísérletben.

A Bloomberg szerint az Unicredit 11,5 százaléknyi Commerzbank részvényre kötött származékos ügyletet, így képes tovább növelni a már meglévő 9 százalékos pakettjét, akár 20 százalék fölé. A kettő együtt azt jelentené, hogy az olaszok válnának a legnagyobb tulajdonossá a Commerzbankban, megelőzve a német államot. 

A német bank részvényeinek árfolyama már 15 perccel azelőtt robbant, hogy a Bloomberg-en a hír megjelent. Előtte 15 euró alatt kereskedtek a papírokkal, amint viszont híre ment Andrea Orcel lépésének, pillanatok alatt 15,7-re ugrott az árfolyam, vagyis rendkívül rövid idő alatt 4,7 százalékkal került feljebb a részvény kurzusa.

Pedig hétfő délelőtt még úgy festett, hogy az olaszok nem jönnek ki jól a történetből, a német állam ugyanis bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggeszti a nála lévő 12 százalékos állami részesedés értékesítését, így az Unicredit a német államtól már aligha vásárolhat. Csakhogy közben kiderült, nincs is szükség rá, az Unicredit megszerezheti a részvényeket más módon. 

Akárhogy is alakul a végeredmény, az Unicredit újabb húzása alaposan felbőszítheti a német kormányt, akik már jelezték: nem látják szívesen az olaszok közeledését.

Szintén hétfői fejlemény, hogy az UniCredit kérelmet nyújtott be az Európai Központi Bankhoz, hogy részesedését akár 29,9 százalékra növelhesse. Ezután megérkezett a német reakció arra, hogy az olaszok vételi opciót szereztek a 11,5 százaléknyi részvénycsomagra.

Tudomásul vettük az UniCredit újabb lépéséit, de továbbra sem támogatjuk a felvásárlást

– mondta egy német pénzügyminisztériumi tisztviselő, hozzátéve, hogy közölte ezt az álláspontot az olasz bankkal is.

A sztori azzal a lépéssel vette kezdetét, amikor a német állam 4,5 százalékos Commerzbank részvénycsomagot akart eladni, amit teljes egészében az Unicredit markolt fel, közben pedig a tőzsdén is megvásárolt egy ugyanekkora pakettet. 

Pénteken egyébként a német kormányon belül vizsgálat indult: ki akarják deríteni, hogy a gyorsított könyvépítés keretében a teljes 4,5 százaléknyi részesedést hogyan vásárolta meg egyedül az Unicredit. A cél az lett volna, hogy az állami részesedés darabokban, pénzügyi befektetőkhöz kerüljön, ne jelenhessen meg stratégiai befektető.

Erre elviekben lett is volna mód, ha a gyorsított könyvépítés feltételeinél kikötik a maximálisan vásárolható mennyiséget. Ez azonban elmaradt, így már kénytelenek voltak befogadni az UniCredit ajánlatát – olvasható az Erste hírhátterében

Megmozgatták a részvényeket a hírek

Amíg tart a vizsgálat, a németek csak annyit tehettek, hogy bejelentették: Berlin egyelőre nem ad el több részvényt a Commerzbankból, újabb jelét adva annak, hogy nem támogatják Németország második legnagyobb hitelintézetének átvételét.

Az UniCredit felvásárlási terve az eddigi legambiciózusabb kísérlet volt egy páneurópai bankfúzióra, ám a nemzeti választások előtt jelentős politikai akadályokba ütközött Németországban.

A Commerzbank részvényei szeptember 11-e óta – azóta, hogy az UniCredit bejelentette, hogy 9 százalékos részesedést szerzett a német bankban, és kifejezte érdeklődését az egyesülés iránt – mintegy 24 százalékkal emelkedtek. Az UniCredit részvényei pedig azóta 5 százalékkal erősödtek egészen hétfőig.

A német pénzügyminisztérium pénzügyi ügynöksége pénteken még arról írt, hogy az UniCredit most már nem valószínű, hogy hamarosan vételi ajánlatot tenne a Commerzbankra – állapította meg beszámolójában a Reuters.

Meglepték Berlint

A Commerzbank részvényeinek váratlan megvásárlása az UniCredit részéről Berlin számára meglepetésként hatott, és a szakszervezetek ellenállását váltotta ki. A Commerzbank pedig erre védekezési stratégiát fogalmazott meg, mivel attól tartottak, hogy az egyesülés tömeges munkahelyvesztéshez vezethet, és elfojtja a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelezést.

A Commerzbank több mint 25 ezer üzleti ügyféllel, a német külkereskedelmi fizetések közel egyharmadával és több mint 42 ezer alkalmazottal a német gazdaság egyik alappillére.

A német kormány, amely a Commerzbank 12 százalékát birtokolja, miután 4,5 százalékos részesedését eladta az UniCreditnek, kulcsszerepet játszik abban, hogy létrejöhet-e bármilyen megállapodás. 

A Commerzbank vezetősége és felügyelőbizottsága ezen a héten ülésezik. A pénzintézet a Reuters információi szerint korábban arra készült, hogy a bank pénzügyi vezetőjét, Bettina Orloppot bízza meg az UniCredittel folytatott tárgyalások vezetésével.

Német-olasz összeborulás: Európa harmadik legnagyobb bankja jöhet létre

Nagy dolgokra készül az olasz Unicredit, miután részesedést szerzett a német Commerzbankban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!