Gyengüléssel nyitott a forint kedd reggel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése előtt. Az euró/forint árfolyam ismét közel került a 415-höz, a dollár ára 420 forint fölé ugrott, a svájci frank szintén kacérkodott a 420-as szinttel. 

A forint péntek óta ingadozik, hétfőn is volatilis maradt a jegyzése, és mára visszagyengült. "Az euró-forint árfolyamában 415-nél található fontosabb ellenállás, míg 410-nél és 405-nél támasz" - közölte ma az Equilor.

"Meglepő gyengülést produkált tegnap a magyar deviza, így az EURHUF árfolyama már a 415 forintot is érintette, így az 50 napos mozgóátlagtól nem igazán tud lefelé elszakadni a devizapár. Negatívum, hogy a dollár gyengülése ellenére sem tudott erősödni a forint, míg a régiós devizák jobban tartották magukat. Ma tart kamatdöntő ülést az MNB, azonban nem várható kamatváltoztatás a jegybank részéről, illetve az elmúlt hetek lépései után szintén nem várható további szigorító lépés, de az esetleges egyéb információk és jövőbeli iránymutatások közzétételére viszont érdemes lehet figyelni" - tette ehhez hozzá a KBC Equitas.

Az árfolyamot befolyásolhatja az MNB mai kamatdöntő ülése, amelyen nem várnak további kamatemelést a szakértők, hiszen Matolcsy György jegybankelnök egy hónapja bejelentette: vége a kamatemeléseknek, 13 százalékos marad egyelőre az alapkamat.

A forint azonban kiugró mértékben gyengült tovább, ezért október 14-én rendkívüli intézkedéseket jelentett be a jegybank, 18 százalékra emelték az effektív kamatot, mely jelenleg az egynapos betéti tender kamatszintje. Emellett fontos bejelentés volt, hogy év végéig az energiaimporthoz szükséges devizaigényt a jegybanki tartalékból elégítik ki, ezzel is csökkentve az eladói nyomást a forinton.

A mai kamatdöntés bejelentésére 14 órakor kerül sor, majd a 15 órakor megjelenő közleményben a döntéshozók megismételhetik a másfél héttel ezelőtti üzeneteket, miszerint a turbulens környezetben minden eszközzel beavatkoznak a piaci stabilitás biztosítása érdekében. A rendkívüli eszközöket csak addig tervezik fenntartani, amíg az a piaci helyzet alapján indokolt.

Gyengítheti a forintot a brüsszeli tárgyalások bizonytalan kimenetele is. Orbán Viktor nem biztos az uniós források érkezésében. A miniszterelnök egy német nyelvű hírportálnak adott interjúban kifejtette, hogy véleménye szerint a támogatásokat fegyverként használják, az uniós forrásokkal zsarolnak, az Európai Bizottság újabb és újabb kérésekkel áll elő, melyeket a kormány teljesít. Ennek ellenére nem biztos benne, hogy megérkeznek az uniós források Magyarországra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!