Nem sok köszönet van a forint hétfői produkciójában, a reggel még 393 forinton jegyzett euró nem sokkal 9 óra után 395 forint felett találta magát, s azóta is annak környékén kereskedik. A dollárhoz képest is lendületesen gyengül a magyar deviza, a keresztárfolyam nem sokkal dél után 353,4-en tartózkodik. 

Euró-forint árfolyammozgás hétfőn.

A hétfőinél is nagyobb mozgásokra van esély kedden: kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank, az elemzők többsége nem számít változtatásra, de a jegybanki kommentár hozhat meglepetést. Ha pedig a kevésbé valószínű kamatvágás mellett dönt az MNB, az szintén nem lenne támogató a forintra nézve. 

A forint jelenlegi teljesítménye inkább kudarc – értékelte az Erste – mivel hiába volt a dollár több százalékos leértékelődése az elmúlt hetekben az euróval szemben, ebből a magyar deviza gyakorlatilag semmit sem tudott kamatoztatni.  

A forint gyengülésében az is szerepet játszhat, hogy egy hónap alatt a forint és a złoty államkötvények hozamkülönbözete 15 bázisponttal nőtt, ami utalhat a magyar országkockázat enyhe romlására.

Sérülékeny a forint továbbra is – értékeltek az ING Bank elemzői a kamatdöntő ülés előtt készült jegyzetükben. Egyébként a kötvénypiaci árazások megmutatkoznak a złotyi-forint keresztárfolyamban, itt egy fokozatos, de nem drámai forintgyengülés jeleit mutatja a grafikon. 

Kora délután egy újabb eladói hullám érkezett, az euró-forint jegyzés 395,3-ig szaladt el. 

Egyébként ha csak valamilyen extra nagy elmozdulás nem következik ezen a héten, akkor egy nagyon szűk sávban (390-400) töltheti szinte az egész nyarat a forint az euróval szemben. Ezt figyelembe véve igazuk lehet a fanyalgóknak, akik szerint unalmassá vált a forint piaca az elmúlt hónapokban. A lélektani 400-as határ a jelek szerint működik, erre utal, hogy az augusztus eleji tőzsdepánik idején is csak 399-ig jutott el az euró-forint árfolyam. 

Kijöttek a gyászos adatok, most mindenki Matolcsyékat figyeli

A múlt héten a beruházások visszaeséséről közölt adatokat a KSH, valamint a munkanélküliségi számokról is lehullt a lepel. A héten az MNB kamatdöntése mellett a keresetekről, a szálláshelyek forgalmáról és az ipari termelői árakról is fontos adatokat ismerhetünk majd meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!