Az eurót késő délután hat órakor 389,93 forinton jegyezték a reggel hét órai 389,75 forintos jegyzés után. A dollár jegyzése 359,17 forintra ment fel 357,90 forintról, a svájci franké pedig 403,03 forintra 402,44-ről.

Mi történt korábban?

Mint írtuk, fordulat történt kedd délután a forint piacán. A Magyar Nemzeti Bank 25 bázispontos kamatcsökkentése ugyan még nem váltott ki érdemi reakciót a magyar deviza árfolyamában, a bejelentés után 390 körül mozgott az euró-forint.

A sajtótájékoztató közben viszont már szemmel láthatóan drágult az euró, mindez 391,5-ös árfolyamon csúcsosodott ki. De nem csoda, hogy megállt a felpattanás, itt van az 50-napos mozgóátlag – jelezték az Equilor elemzői. Ha ezen mégis átmenne az euró-forint, akkor tulajdonképpen szabad a pálya majdnem a 394-es szintig. Egyelőre azonban a 391,5-ös szintről sikeresnek tűnik a visszapattanás az elmúlt időszakot nézve. 

Kép: economx

Az is kiderült Virág Barnabás MNB alelnök tájékoztatóján, hogy a keddi ülésen több tanácstag a kamattartás mellett érvelt, de végül konszenzusos döntés született. A forgatókönyv egy hónap múlva is hasonló lehet: vagy kismértékben vágnak a kamaton, vagy tartják a rátát. Az MNB-nek kapóra jön, hogy az amerikai kamatvágási várakozások erősödtek. 

Az Erste elemzői szerint a jegybank egyébként szigorú kommunikáció mellett hajtott végre lazító lépést, ami annak a jele, hogy minden adódó lehetőséget kihasznál az MNB a kamatok mérséklésére. Szerintük idén további két, egyenként 25 bázispontos kamatvágásra van most a legnagyobb esély. 

A forint kismértékű gyengülését is az válthatta ki, hogy a jegybanki üzenet alapján lejjebb lehet az év végi kamatszint, mint azt korábban várta a piac.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!