A forint és az euró együttes gyengélkedése nyomán hamarosan a dollár/forint árfolyamában is kirajzolódik a baljós jelzés, az 50 napos mozgóátlag keresztezi a 200 naposat, ez a forint számára az úgynevezett halálkeresztet (death cross) jelenti. Az elmúlt években ez néha nagy forintgyengüléseket hozott magával.

A két mozgóátlag kereszteződése viszonylag későn ad jelzést egy trend fordultáról, azonban a trendkövető befektetési technikák mégis kedvelik, mivel elég hosszan végig szokta kísérni egy adott termék árfolyamában kialakuló trendeket. Mint korábban írtuk, önmagában a kereszt kialakulása nem jelent automatikusan további forintgyengülést, azonban a jelenlegi környezetben figyelmeztető jelzésként szolgálhat, a spekulánsok ugyanis egy-egy termék árában szeretik hüvelykujjszabályként figyelni a két mozgóátlag állapotát, s ez alapján meghatározni az adott piacon a felveendő pozíciók irányát.

A forint erősödő és gyengülő trendjében egyébként az igazi jelzést - a trendek hosszát is figyelembe véve - a mostani helyzetben a 160 és az 50 napos mozgóátlag adta, ezek pedig már jóval korábban, 197 forint magasságában keresztezték egymást.


A forint árfolyama az euróval szemben sem fest jól, a forint gyengülő trendje egyelőre sértetlen, s nincs semmi jele a fordulatnak. Ugyanakkor az árfolyam egy elég erős ellenállási zónához érkezett a napokban, a 290-293 forint közötti szintek tavaly többször is megállították a forint gyengülését az euróval szemben, a Kósa-Szíjjártó nyilatkozat és az IMF delegáció Magyarországról történt távozását követően is.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!