A londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,96 százalékkal, a frankfurti DAX-30 0,90 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,88 százalékkal csökkent. A páneurópai FTSEurofirst 300 index 1,02 százalékkal, az euróövezet blue chipjeit tartalmazó Euro STOXX 50 0,54 százalékkal ment le.

A Kínából, a világ legnagyobb fémfelhasználójából érkező kedvezőtlen külkereskedelmi adatok miatt esett a fémipari és a bányaipari papírok jegyzése. A BHP Billiton, az Anglo American, a Rio Tinto és a Glencore papírja 7-12 százalékkal zuhant.

Frankfurtban a Deutsche Post árfolyama 6 százalékkal szökött fel, miután a vállalat 1 milliárd eurós részvény-visszavásárlási programot hirdetett meg, és megerősítette 2020-ig szóló profitcélját.

A befektetők kivárnak az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülése előtt. A piacok arra számítanak, hogy az EKB kiszélesíti eszközvásárlási programját, és növeli az EKB-nál elhelyezett betétekre kivetett büntetőkamatot, hogy ösztönözze a reálgazdaság hitelezését. Az utóbbi a hitelkihelyezés növelésére ösztökélheti ugyan a bankokat, de várhatóan tovább rontja a pénzintézetek nyereségességét.

Hétfőn gyengüléssel zártak a vezető nyugat-európai piacok. Az FTSE-100 0,29 százalékkal, a DAX-30 0,50 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,17 százalékkal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!