A várakozásoknál kedvezőbb negyedéves adatoknak köszönhetően 16 százalékos emelkedéssel zártak a Google részvényei pénteken, így érthető, ha a befektetők most izgatottan várják a többi tech nagyágyú héten érkező számait - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

A héten érkeznek az IBM, a Microsoft és az Apple negyedéves jelentései, s ezek közül mindegyik esetében nyereségnövekedést várnak az elemzők. Szerintük az S&P 500-as indexben szereplő technológiai cégek profitja átlagosan 2,7 százalékkal emelkedhettek a második negyedév során. A szektorból eddig két heves reakciókat kiváltó jelentés látott napvilágot, a már említett Google mellett a múlt szerdán a Netflix közölte, hogy a vártnál jobban nőtt előfizetői száma a negyedévben, a hírre 18 százalékkal ugrott meg részvényeinek árfolyama.

A jelentéseknek egyébként megvolt a hatása, az elemzők kezdik egy kicsit kedvezőbbnek látni az amerikai vállalati szektor kilátásait. A Factset adatai szerint már nem 4,5, csak 3,7 százalékos profitcsökkenést várnak átlagosan az amerikai cégektől.

A befektetők most keresik a növekedési sztorikat, s a technológiai szektor az egyik olyan terület, ahol ilyet találhatnak. Nem olyan nagy, mint amire vágynak, de azért évről évre nagyobbak a számok - mondta Dan Morgan, a Synovius Trust Company elnökhelyettese a hírügynökségnek. Pont emiatt a piac most kiemelt figyelemmel kíséri a cégek új fejlesztéseit, vajon az új platformok és eszközök alkalmasak-e arra, hogy hosszabb távon is növekedési pályán tartsák ezeket a társaságokat.

A hetet a szektorban az IBM gyorsjelentése nyitja meg hétfőn. Itt a befektetők elsősorban a társaság új elemzési eszközeire és felhő alapú szolgáltatásaira koncentrálnak majd, képesek-e ezek több bevételt generálni. Az IBM részvényeinek árfolyama 10 százalékkal csúszott vissza az elmúlt egy év során szemben az S&P 500-as index 8,6 százalékos emelkedésével.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader

Az Apple és a Microsoft egyaránt kedden jelent. Mindkét esetben eredmény növekedést vár a piac, s külön érdekesség lesz, hogy az Apple Watch szerepléséről most lesznek majd elérhetőek az első hivatalos adatok. Kérdés, hogy az Apple Watch tudja-e majd az immár sok versenytárssal rendelkező Ipad lassuló eladási adatait ellensúlyozni.

A technológiai cégek mellett lesznek nagy banki jelentések is. Ezek közül a legfontosabb a Morgan Stanley lesz, a múlt héten egyébként már több nagybank is előrukkolt adataival. Ezek eléggé vegyes képet mutattak. A Bank of America elérte az elemzői várakozásokat, s a Citigroup pedig a pénzügyi válság óta legnagyobb nyereségéről adott számot.

Ugyanakkor a Goldman Sachs a különböző jogi eljárásokkal kapcsolatban kifizetett büntetések miatt négy éve a legrosszabb negyedéves nyereségét érte el. Mindezek ellenére az elemzők az S&P 500-as index pénzügyi szektorától a legnagyobb, éves alapon 19,1 százalékos növekedést várnak, azonban ebben egyszeri tételek jelentős szerepet játszanak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!