Irán Izrael elleni támadása jelentősen megnövelte a biztonságos menedékek vonzerejét, és ugrott az olaj ára is, de mivel még kevesen tudják, hogy hova eszkalálódnak a közel-keleti folyamatok, a befektetők nagyon óvatosak és kivárásra játszanak. 

A kulcskérdés az, hogy Irán kedd esti rakétazápora egy egyszeri megtorló akció volt, vagy várható folytatás, netán izraeli ellencsapás. 

A piacon most minden szem Izraelre szegeződik, a zsidó állam válaszát várják.

Az olyan klasszikus menedékhelyek, mint az arany, az államkötvények és a svájci frank árfolyama gyorsan reagáltak a kora esti támadás hírére, láthatólag szerdán is tartják az emelkedő pályát. Az olaj hordónkénti ára is 75 dollár fölé ugrott: a befektetők az esetleges ellátási nehézségek miatt aggódnak,

arra spekulálva, hogy az esetleges izraeli válaszcsapás az iráni olajmezők ellen irányulhat majd. 

Nem túl meglepő, hogy a megnövekedett geopolitikai feszültség múltbeli rohama, éles, de rövid ideig tartó piaci mozgásokat eredményeztek, amelyek során a befektetők kockázatos eszközök elől menekültek. Nem volt ez másként Oroszország 2022-es ukrajnai inváziójának kezdetén sem. 

A befektetők ezúttal is az alapján döntenek, hogy mi látszik kibontakozni ki a mostani konfliktusból. 

A piac nagyon érzékeny minden rossznak tűnő forgatókönyvre

- mondta egy tőzsdestratéga a Reutersnek.

Az arany eleve már csaknem 30 százalékkal drágult idén, ami egyrészt válasz volt a dollár gyengülésére másrészt a lassuló amerikai gazdaságra, illetve a Federal Reserve meredek kamatcsökkentési terveire.

A befektetők számára halovány optimizmusra adhat okot, hogy áprilisban már volt egy hasonló, bár messze nem ilyen volumenű iráni támadás, és némi viszontválasz Izrael részéről.

A részvényeket és más kockázatos eszközöket akkor gyorsan el is adták, 

ám napokon belül újra fellendült piac, miután szertefoszlott a szélesebb körű konfliktustól és gazdasági zavaroktól való félelem.

A Közel-Keleten tapasztalható feszültségeken amúgy is túl számos más dolgon aggódhatnak még a befektetők: köztük a közelgő novemberi amerikai választások valamint egy e heti kulcsfontosságú munkaerőpiaci jelentés, amely a Fed politikai irányvonalára is hatással lehet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!