Először értékesített 50 millió euró értékben gender-kötvényt Izland, amely egy olyan adósságfajta, amely a nők szerepvállalását elősegítő projekteket finanszíroz.

Az újszerű kötvény az etikus adósságcímkék szürreális kínálatát gyarapítja, hogy az vonzó legyen a fenntartható mandátummal rendelkező befektetők számára – írja a Bloomberg.

Ugyan az izlandi üzlet kicsi volt és a zártkörű forgalomba hozatal keretében nagyrészt Franklin Templetonnak adták el, a keretrendszerre vélhetően más nemzetek is felfigyelnek. A kötvényből megfizethető lakásokat finanszíroznak és segítenek a kiszolgáltatott helyzetben lévő nőknek.

Mindezek mellett pedig a fizetetlen gondozás és a háztartási munka terheit is csökkenteni fogja a tervek szerint, többek között az idősgondozó állami szolgáltatások bővítésével.

Izland azon fejlesztési bankok példáját követi, amelyek az esélyegyenlőségi célokhoz kapcsolódó, nemek szerinti címkével ellátott kötvényeket és kölcsönöket vettek fel. Többek között Dél-Afrika, Pakisztán és Indonézia kormányai is felvetették az ilyen jellegű értékpapírok kibocsátását, ám ezek a tervek végül nem valósultak meg.

World Happiness Report: boldogtalanabbá váltak a magyarok

Az évente közzétett World Happiness Report boldogság-index idei jelentése szerint Magyarországon kevésbé elégedettek az emberek, mint egy évvel ezelőtt, elsősorban a hatvan év feletti korosztályhoz tartozók az elégedetlenek. A régióból csak a horvátokat előzzük meg, míg a közép-európai térségben sereghajtónak számít hazai a társadalom.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!