A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A japán jegybank példátlan monetáris akcióját követő globális tőkeáramlás súlyosan érinti az ázsiai és csendes-óceáni térség feltörekvő devizáit, a magasabb hozamokat kereső forró tőke miatt felértékelődő árfolyamokat csak jegybanki akciókkal tudják a térség jegybankjai kordában tartani.

Ezért kényszerült tegnap az új-zélandi jegybank devizapiaci intervencióra, míg dél-koreai társa váratlan kamatvágással ment elébe a túlzott felértékelődésnek. Az új-zélandi jegybankelnök, Graeme Wheeler nemcsak elismerte, hogy az intézmény dollárt adott el, hanem kilátásba helyezte a beavatkozás folytatását. Új-Zéland decemberben adott el rekord mennyiségben, 169 millió amerikai dollár értékben saját fizetőeszközéből, a kivinek is becézett új-zélandi dollárból.

Az idei negyedévben eddig visszafogottan mozgósítottak forrásokat az intervencióra, a Világbank számításai szerint 28 millió dollár értékben, ám szakértők arra számítanak, hogy az év második felétől újra aktivizálódni fog a jegybank. Erre utal, hogy a térség többi országában is hasonló módon védik az árfolyamot. A thaiföldi kormány nyomás alá helyezi a jegybankot, hogy az interveniáljon, de egyelőre a jegybank csak egy közleményt adott ki, hogy a baht felértékelődése nem tükrözi vissza a fundamentumokat.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!