A vártnál jobban teljesítő amerikai gazdaság, a jobb vállalati nyereségek a mesterséges intelligenciával kapcsolatos várakozok újabb és újabb rekordmagasságba hajtja a vezető amerikai S&P 500-as. Az a 2022. októberi mélypontról már több, mint 50 százalékkal emelkedett, a technológiai cégekkel túlsúlyozott Nasdaq Composite ebben az időszakban 70 százalékot erősödött.

A mostani emelkedésben az egyik kedvenc befektetési témává a mesterséges intelligencia és annak alkalmazása vált, s valóban az ebből profitáló cégek részvényeit messze jobban teljesítenek a piaci átlagnál. A gyorsabb növekedés és a chipek iránti keresletnek köszönhetően az Nvidia a világ egyik legértékesebb cégévé vált, azonban egy csomó más részvény értékeltsége is jelentősen megnőtt. 

A piaci megfigyelők az emelkedés mértéke és egy csomó más hasonlóság miatt a mostani rallyban az ezredfordulós dotkom lufi idején tapasztaltakat látják megismétlődni és talán nem minden alap nélkül – mutat rá összefoglaló elemzésében a Reuters. Még akkor is, ha az akkor tapasztalt extrém túlzások még talán nem tetten érhetőek.

Az Nvidia részvények mostani emelkedése eléggé hasonló a Cisco, a Dell, a Microsoft és az Intel akkori teljesítményéhez. Például az Nvidia részvényei öt év alatt közel 4300 százalékkal emelkedtek, a hálózati berendezéseket gyártó Cisco a 2000-es csúcsáig öt év alatt mintegy 4500 százalékkal drágult.

Nasdaq Composite Index
Nasdaq Composite Index
Kép: Economx, stooq.com

Eközben a részvények értékeltsége is elszaladt, igaz most a technológiai cégek sokkal jobb pénzügyi helyzetben vannak, mint negyed évszázada. Ennek ellenére sokan aggódnak, hogy a mostani felfutás hasonló véget fog érni, mint a dotkom lufi, masszív összeomlással. Miután alig több mint három év alatt majdnem megnégyszereződött, a Nasdaq Composite a 2000. márciusi csúcsról 2002 októberére majdnem 80 százalékot zuhant. Az akkor duplázódó S&P 500 veszteségei elérték az 50 százalékot.

Egyébként nemrég a Morgan Stanley vezető elemzője tett közzé egy figyelmeztetést, amely ha nem is ekkora, de közel 25 százalékos esést vár az amerikai piacon a második félévben. Erről bővebben itt írtunk

Míg számos internetes részvény, mint például az Amazon, túlélte az összeomlást és mára a világ egyik legnagyobb cégévé vált masszív felértékelődést követően. Mások soha nem álltak talpra és eltűntek a süllyesztőben.

Senki sem tudja pontosan, mi fog történni a mesterséges intelligenciával

– mondta Sameer Samana, a Wells Fargo Investment Institute stratégája.

Az LSEG Datastream szerint az informatikai szektor az S&P 500 teljes piaci értékének 32 százalékára nőtt, ez a legnagyobb arány 2000 óta, akkor elérte a 35 százalékot is. Jelenleg mindössze három vállalat, a Microsoft, az Apple és az Nvidia adja az index összes kapitalizációjának 20 százalékát.

Ami reményre adhat okot az az, hogy az értékeltségek még nincsenek az egekben, mint annak idején. Jelenleg a technológiai részvények várható nyereségük 31-szeresén cserélnek gazdát átlagosan, míg annak idején a P/E (árfolyam/nyereség) hányadosok átlaga elérte a 48-at is. Az Nvidiánál ez még csak ráadásul 40 a Datastream adatai szerint, míg a Cisco 2000 márciusában 131-es P/E mellett cserélt gazdát.

A Capital Economics elemzői felhívták a figyelmet, hogy az emelkedést inkább a stabil nyereségek reménye élteti, s nem pedig az értékeltségek elszállása. Így megvan a remény, hogy stabilabb fundamentumokra támaszkodik. A mai vezető részvényeket tartalmazó szektorok - a technológiai, a kommunikációs szolgáltatások és a ciklikus fogyasztási termékek - várt részvényenkénti nyeresége 2023 eleje óta gyorsabban nő, mint a piac többi részében tapasztalt. Ez a dotkom lufi idején nem volt jellemző. Az S&P 500-as index átlagos előretekintő P/E jelenleg 21, szemben az akkori csúcson elért 25 körüli értékekkel.

A cég elemzői egyébként nem is várják, hogy durran a buborék mindaddig, amíg az értékeltségek el nem érik a 2000-es szintet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!