Joe Biden bejelentése, miszerint nem indul a novemberi választásokon, egyelőre mérsékelt hatást váltott ki a pénz- és tőkepiacokon. Ázsiában negatívan zárult a kereskedés, a japán Nikkei 1,1 százalékos, a Shanghai Composite 0,6 százalék mínusszal zárt hétfőn. 

A bejelentés óta a dollár erősödik a fő devizákkal szemben, de nem jelentős az elmozdulás, egy euró hétfő délelőtt 1,088 dollár (a múlt héten 1,095 volt a csúcs).

A magyar tőzsdén csendesen indult a kereskedés, a BUX és a vezető részvények a pénteki záróérték körül mozognak, a Telekom-OTP páros árfolyama emelkedik, a Richter-Mol lefele tart. 

Az amerikai részvénypiac reakciója lehet érdekes hétfőn délután, különösen, hogy a múlt hét nem sikerült fényesen, főleg a tech-papírok szenvedtek:

a Nasdaq 100 index 5,5 százalékkal zárt pénteken alacsonyabban, mint július 10-én.

A Morningstaron megjelent elemzés szerint ha nőnek Trump győzelmi esélyei, a részvénypiac elkezdheti árazni a 2017-es adócsökkentési programjának meghosszabbítását, valamint további deregulációs intézkedéseket. Annyi kockázat azonban mutatkozik, hogy Trump győzelme nagyobb kockázatot jelent az inflációra.

Az elmúlt 100 évben a választási eredmény szoros összefüggést mutatott a tőzsdék teljesítményével: ha a novemberi időpont előtti 3 hónapban emelkedett az amerikai tőzsdeindex, akkor 24-ből 20-szor hivatalban maradt az akkori elnök.

Hétfő délelőtt a határidős amerikai indexek emelkedést jeleztek előre, a Nasdaq 100 futures 0,6 százalékos pluszban volt. Nagyobb az esélye, hogy az elnökjelöltséggel kapcsolatos hírek helyett a gazdasági adatokra fókuszálhatnak a befektetők: csütörtökön a második negyedéves GDP adat érkezik (a várakozás 1,9 százalékos növekedés), pénteken pedig a PCE inflációs adat jön, ez pedig 2,4 százalékra csökkenhetett. 

Európa vezető tőzsdéin optimista a hangulat, a DAX közel fél százalékkal emelkedik, az FTSE 0,3 százalékkal próbál kapaszkodni. 

Az arany árfolyama hétfő délelőtt 0,4 százalékkal csökkent, az olajpiacon 0,3 százalékkal drágult a Brent és a WTI.

A forint piacát is elkerülik egyelőre az izgalmak, egy euró 390,4 forint, mindenki kivár a keddi kamatdöntésre, a várakozások közt nincs összhang, tartás és 25 bázispontos csökkentés is benne van a pakliban. 

A kamatdöntéssel kapcsolatos várakozásokról és ennek forintra gyakorolt várható hatásáról itt írtunk részletesen.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!