A héten a befektetők figyelme ismét a makroadatok felé fordulhat az Egyesült Államokban, miután túl vagyunk a gyorsjelentési szezon legsűrűbb hetén - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Talán ez eldöntheti, merre fog kitörni szűk kereskedési sávjukból a részvényárfolyamok, az S&P 500-as index ugyanis már több, mint két hete csak oldalazni tud egy viszonylag szűk sávban.

A pozitív irányban történő kitöréshez okot adhatna, ha az amerikai feldolgozóiparból és szolgáltatószektorból kedvező adatok érkeznének, vagy ha a hét végén a munkaerő piaci adat jól sikerülne. A mostani várakozások szerint júliusban 180 ezer fővel nőhetett a nem mezőgazdasági szektorban foglalkoztatottak száma.

Úgy érzem, az amerikai gazdaság egyre jobb teljesítményt tud produkálni, s ez még tovább javulhat. Az adatok kicsengése az lehet, hogy szép lassan minden egyre jobb lesz - mondta a hírügynökségnek John Manley, a Wells Fargo Funds Management vezető részvénystratégája.

A javában zajló második negyedéves gyorsjelentési szezonban az amerikai cégek általában a várakozásoknál kedvezőbb adatokat tettek közzé, azonban eközben romlottak a harmadik negyedéves kilátások. A piacnak mindenesetre egyelőre nehezére esik megemésztenie, hogy előbbinek örüljön, vagy utóbbi miatt bánkódjon. Az S&P 500-as index elmúlt 12 napi produkciójára, miszerint 12 napon keresztül egy egyszázalékos sávban ingadozott, 1970 óta nem volt példa - mondta Ryan Detrick, az LPL Financial szenior piaci stratégája.

Nem csoda, hogy a befektetők nem tudják eldönteni, merre tovább, hiszen az elmúlt időszakban pozitív és negatív irányban is számos impulzus érhette őket. Nem elég, hogy a világgazdaság kilátásai is sokat romlottak, de a rekordszinteken tartózkodó részvény árfolyamokat a fundamentumok is egyre kevésbé támasztják alá, hiszen már sokadik negyedéve gyengülő eredményekről számolnak be az amerikai cégek. De nem csak a részvények, a többi eszközosztály is drágának tűnik - írja az összefoglaló. Az S&P 500-as index előretekintő átlagos P/E hányadosa a Thomson Reuters adatai szerint jelenleg 17,2, míg ennek historikus átlaga 15,5.

Azonban az eladás sem tűnik igazán jó opciónak, hiszen akinek be kell fektetnie, kevés más eszközt talál, amibe érdemes lehet pénzt tenni. A kötvények árfolyama rekordmagasságban, hozamaik rekordmélységben járnak. A nyersanyagok eközben a jó első fél éves teljesítmény után a jelek szerint falba ütköztek. Az amerikai könnyűolaj árfolyama júliusban 14 százalékkal csökkent.

Ha a pénteki munkaerő piaci adat messze esik majd a várakozásoktól, az kimozdíthatja a piacot a semmittevésből - mondta Michael Yoshika, a Destination Wealth Management vezetője. Azonban a következő hónapokban elég vegyes lehet a kép, a november eleji amerikai elnökválasztásig maradhat a bizonytalanság. Ilyen környezetben nehéz szignifikáns hegymenetet elképzelni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!