Jelentős korrekciót mutatnak a nyersolaj jegyzésárak hétfőn, az északi-tengeri Brent árfolyama 1,63 százalékkal emelkedett, míg az amerikai WTI ára 1,9 százalékkal lőtt ki. Mindez azonban csak korrekciónak tekinthető, miután a múlt héten több mint 8 százalékkal estek az árak, akkor a piaci szereplők egyértelműen arra számítottak, hogy az Izrael és Irán közti feszültség nem vezet olajellátási zavarokhoz a közel-keleti térségben. Továbbra sem tudni, hogy Izrael indít-e válaszcsapást a november 5-én esedékes amerikai elnökválasztás előtt a Netanjahu miniszterelnök házát ért dróntámadás miatt. 

A hétfői áremelkedésben szerepet játszott, hogy Kína csökkentette az irányadó hitelkamatot. Erre a gazdaságélénkítő eszközök kiegészítéseként került sor, az egyéves kamatot 3,1 százalékra mérsékelték, az ötévest pedig 3,6 százalékra, mindkét rátát 25 bázisponttal engedték lejjebb. 

Az olajárakat a Saudi Aramco vezérigazgatójának nyilatkozata is fölfelé hajtotta. Amin Nasszer továbbra is optimista a világ második legnagyobb gazdaságának olajkeresletével kapcsolatban, különösen a kerozinra vonatkozóan. 

A piacon azonban továbbra is túlkínálat jellemző, a Morgan Stanley számításai szerint ennek mértéke napi 1,3 millió hordó lehet 2025-ben. A globális olajkereslet naponta 104,3 millió hordó körül alakulhat jövőre.

Az árakra nyomást helyezhet továbbá, hogy a kínai kereslet továbbra sem erős (a finomítók aktivitása hat egymást követő hónapban csökkent), a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) decemberben a termelés bővítésére készül, valamint az amerikai kibocsátás is magas szinten pörög. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!