A német gazdasági minisztérium közlése szerint a várakozásoknál nagyobb mértékben nőtt a német ipari rendelésállománya. Az elemzők fél százalékos bővülésre számítottak, ehhez képest a naptárhatásokkal korrigált adat 2,5 százalékos emelkedést mutatott a közlés szerint.

A kedvező adatok ellenére a Bundesbank ma megjelent előrejelzésében a jelek szerint csatlakozott azokhoz a szakértőkhöz, akik szerint a korábban vártnál csak lassabban növekedhet Európa legnagyobb gazdasága. Úgy gondolják, hogy a német gazdaság növekedési üteme 2014-ben mindössze 1,4 százalékos lehet, júniusban még 1,9 százalékra számítottak. A korábbi várakozásokhoz képest a 2015-ös előrejelzés még nagyobb romlást mutat, mindössze 0,8 százalék a nyáron várt 1,8 százalék helyett, a 2016-os adatot 1,5 százalékra csökkentették 1,7 százalékról.Jens Weidmann, a Bundasbank elnöke ugyanakkor ennek ellenére optimista, a jelentéshez fűzött kommentárja szerint reméli, hogy a német gazdaság elmúlt időszakban tapasztalt gyengélkedése rövid ideig fog tartani.

A fogyasztói árak emelkedése is alacsonyabb lehet a korábban becsültnél, idén 0,9, jövőre 1,1, 2016-ban 1,8 százalék lehet, a korábbi becslések 1,1, 1,5 és 1,9 százalékról szóltak. A jelentés megjegyzi, hogy az olaj ára jelentősen csökkent az elemzés zárása óta - emeli ki a Marketwatch - jelenleg 11 százalékkal jár azon szint alatt, amely alapján az előző előrejelzés készült. Ez kedvező lehet, ennek hatása a személyes fogyasztáson és a termelési árak csökkentésén keresztül olyan, mintha egy kisebb gazdaságélénkítő csomagot léptettek volna életbe - mondta Weidmann. Ha az energihordozó árfolyama tartósan nyomott marad, az a következő két évben 0,1 és 0,2 százalék körüli mértékben emelheti a német GDP növekedés ütemét - tette hozzá.

A bank mai anyagában közölt GDP előrejelzés csökkentés nem érte váratlanul a piacot. A Bundesbank elnöke a héten már jelezte, hogy várhatóan mérsékelten csökkentik az idei és a jövő évi német GDP növekedésre adott előrejelzésük értékét. Weidmann igyekezett eközben optimista maradni, mint mondta, a német gazdaság jó állapotban van, köszönhetően az erős belső fogyasztásnak, az emelkedő munkabéreknek és az alacsony munkanélküliségi rátának.

Egyébként nem csak a Bundesbank volt az egyetlen, aki az elmúlt időszakban lefelé módosította a német növekedésre vonatkozó becslését, az ECB nemrég hasonlót lépet az egész eurózóna vonatkozásában. A nagyobb befektetési bankok elemzői is ezt tették az elmúlt hónapokban elsősorban az eurózóna többi gazdaságának gyengélkedése, a geopolitikai feszültségek és az Oroszország elleni szankciók együttes hatásaként.

A piac ma mindenesetre a délelőtt folyamán inkább az ipari rendelésállomány bővülésére koncentrált, a DAX index karöltve a többi vezető európai tőzsdével 1,3 százalékot erősödött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!