A csütörtöki londoni kereskedésben Portugália mellett több más európai szuverén adós CDS-díjszabása is ütemesen tovább emelkedett, miután a héten a Moody's Investors Service hitelminősítő - államadósok esetében szokatlanul agresszív mértékű, egyszerre négyfokozatú leminősítéssel - megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Portugáliától.

A CMA DataVision londoni piaci adatszolgáltató csoport szakelemzőinek kimutatása szerint a portugál szuverén kötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a csütörtöki londoni kereskedésben 1065 bázispont környékén járt a 981 bázispontos előző esti záró után.

A csütörtökre kialakult portugál CDS-árazás azt jelenti, hogy a portugál államadósság-törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon átlépte az egymillió eurót minden tízmillió euró portugál államadósság után az irányadó ötéves futamidőre. Ez az eddigi CDS-árrekord Portugália esetében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!