Nem volt uborkaszezon nyáron, a lakosság továbbra is aktívan menedzselte a megtakarításait: a Magyar Nemzeti Bank hétfőn élesített adatai szerint július végén 13 382 milliárd forintra nőtt a háztartások magyar állampapír állománya. Egy hónap alatt 223 milliárd forinttal gyarapodott a náluk lévő államadósság, ami jórészt tranzakciókból (214,6 milliárd forint) jött össze, de hozzájárult 8,1 milliárd forint átértékelődés is. 

Adókedvezményért cserébe vették az állampapírokat a bankok

A csökkenő kamatkörnyezet és a lefelé mutató hozamvárakozások miatt júliusban rengeteg állampapírt vettek a nagyobb szereplők is. A hazai bankok nettó 523 milliárd forintért vásároltak, a külföldi intézményi befektetők viszont nettó eladók voltak, rég nem látott mennyiségben (211 milliárd forint) váltak meg a magyar állampapíroktól. 

Július végén így nézett ki a magyar állampapírok fő tulajdonosi bontása:

  • bankok: 10 640 milliárd forint
  • biztosítók, nyugdíjpénztárak : 2579,7 milliárd forint
  • háztartások: 13 382 milliárd forint
  • külföldi befektetők: 15 832 milliárd forint
Kép: economx

A statisztikákból az is kiderül, a hazai bankok kitömték magukat diszkont-kincstárjegyekkel (dkj) is, ami teljesen megfelelt a kormány, illetve a Nemzetgazdasági Minisztériumot vezető Nagy Márton elképzeléseinek.

Mint júliusban a kabinet rögzítette, nem elég csak a hosszú lejáratú, azaz 2027 után lejáró állampapír-állomány névértéket növelni a bankoknak, a teljes mennyiségen emelni kell, portfólió átvariálással nem lehet elérni az 50 százalékos extraprofitadó kedvezményt. Ennek hatására júliusban 167 milliárd forintnyi dkj-vel növelték a pénzintézetek a mérlegükben lévő mennyiséget. Emellett a hazai bankok találtak forrást hosszú (forint) állampapír vásárlásokra is, július hónapban nettó 351,7 milliárd forintért vásároltak az egy éven túl lejáró államkötvényekből. 

Az MNB statisztikái arra is rámutatnak, honnan csoportosított át pénzt a lakosság az állampapír vásárlásokra. A banki kötvényekből például kevesebbet tartottak júliusban, mint egy hónappal korábban: itt egyszerűen annyi történhetett, ha lejárt egy banki hitelpapír, akkor az új kondíciók (alacsonyabb kamat) miatt a visszakapott tőkét már másba fektették. A náluk lévő banki kötvények mennyisége így 13,6 milliárd forinttal csökkent: 590,6 milliárd forintra. 

Az év elejétől nézve a lakossági megtakarítások értéke (tranzakciók+átértékelődés) ennyivel nőtt:

  • állampapír: 828 milliárd
  • befektetési alapok: 1516 milliárd
  • tőzsdei részvények: 228 milliárd forint

A befektetési alapokra továbbra is versenyképes alternatívaként tekintenek a magánemberek, akik 150 milliárd forintnyi nettó vásárlást hajtottak végre júliusban, amihez még hozzáadódott a már meglévő befektetési jegyeken elért 57 milliárd forint átértékelődési nyereség is. A hónap végén így 10 291 milliárd forintot értek a lakossági kézben lévő befektetési jegyek. A nagyságrendeket jól illusztrálja, hogy ez több mint 10-szerese, mint amennyi pénzt a magyar biztosítók és nyugdíjpénztárak hazai befektetési alapokban tartanak. 

Újra veszik a magyar részvényeket a külföldiek

A magyar részvényekért viszont továbbra sem tülekednek a magánszemélyek, július végén 1825 milliárd forintnyi BÉT-részvénnyel rendelkeztek. A háztartások, a magyar bankok inkább eladtak a tőzsdén, meglepő módon a külföldi intézmények (5 hónap nettó eladás után) viszont újra vásároltak, 221 milliárd forintos pluszt mutat a tranzakcióik egyhavi egyenlege. Mivel a BUX júliusban jól szerepelt, így mindenkinél mutatkozott átértékelődési nyereség is. Ennek és a nagybevásárlásnak köszönhetően a külföldieknél lévő magyar tőzsdei részvények értéke már a 6000 milliárd forintot közelítette. Ilyen nagyságrendben hazai részvényeket utoljára 2021 októberben  birtokoltak a külföldi intézmények.  

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!