Az S&P 500-as index a legrosszabb hetét zárta pénteken június közepe óta - emeli ki elemzésében a Reuters. A befektetők meglehetősen elkedvetlenedtek látván, hogy egyelőre nincs előrehaladás a demokrata vezetésű Fehér Ház és republikánus többségű képviselőház között az amerikai adósságplafon megemelésének vitájában, így a biztonságosabbnak ítélt eszközök felé fordultak.

Eközben a gyorsjelentési időszak eseményei is begyorsulhatnak a viszonylag szolidan sikerült első hét után. A múlt hét végéig összesen 39 cég tette közzé számait az S&P 500-as index kosarában szereplők közül, ezek 74 százaléka az elemzők által vártnál kedvezőbb adatokról adott számot a Thomson Reuters adatai szerint. A mostani várakozások szerint az 500 társaság összesen 6,5 százalékkal növelte a második három hónapban eredményét, s ha ez tényleg így lesz, vagy a cégek többsége a vártnál jobb adatoka tközöl, akkor az eloszlathatja a poltikai viharok kavarta piacon aggodalmakat.

A héten tehát elsősorban a demokrata-republikánus kötélhúzás áll majd a központban, s persze a napvilágot látó makroadatok is, amelyek sokak szerint nem sok jót ígérnek. A múlt havi adatok az amerikai gazdaság növekedésének drasztikus lassulásáról árulkodtak, s a nagy kép még mindig pocsékul fest - mondta Joe Saluzzi, a Themis Trading szakértője a Reutersnek. A befektetők így árgus szemekkel keresik majd az olyan jeleket a gyorsjelentésekben, melyek a növekedés lassulásáról tanúskodnak.

Adateső, lakáspiac a középpontban

A makroadatok közül több is a lakáspiac állapotáról ad majd tájékoztatást. Kedden a júniusban megkezdett lakásépítések számáról érkezik információ (magyar idő szerint 14:30-kor), itt enyhe emelkedést várnak az elemzők, szerdán a használt lakás eladásokról (szintén 14:30-kor, a várakozás 4,92 millió darab az előző havi 4,81 millió után).

Csütörtökön a friss munkanélküli segélykérelmek száma érkezik (14:30-kor) négy órakor a Philly Fed index, amelytől növekedést várnak az előző havi csökkenés után (4 pontra teszik értékét a mínusz 7,7 százalék után). Ekkor kezdődik egyébként Bernanke meghallgatása a pénzügyi válsággal kapcsolatban.

Az európai gazdasággal kapcsoltban fontos mérőszám lesz a 11-kor megjelenő német ZEW index, az előző havi mínusz 9 pont után most már mínusz 12,3 pontot várnak az elemzők. Csütörtököm eurózónás beszerzési menedzserindexek jönnek, a feldolgozóipar és a szolgáltatások esetében is enyhe csökkenést vár a piac, pénteken német Ifo index és az eurózónás ipari rendelésállomány májusi alakulása lát napvilágot, előbbinél enyhe romlást, utóbbinál stagnálást várnak a szakértők..

Lássuk, mit tudnak a nagyok

A héten a Dow Jones Industrial Index 30 komponenséből10 társaság teszi közzé gyorsjelentését, közöttük a Goldman Sachs, a Morgan Stanley, a Bank of America és az American Express. Érkeznek technológiai nagyágyúk is, az Apple, a Microsoft és az IBM képviseletében. Lássuk mit tudnak a nagyfiúk - mondta Salezzi. Az, hogy a cégek csak a költségcsökkentést folytatják, vagy sikerül bevételeket is növelni, sokat elárulhat a hogyan továbbról, többet, mint az adósságplafonnal kapcsolatos vita.

A múlt heti eséssel az S&P 500-as index mindenesetre ismét az 50 napos mozgóátlag alá került, azonban könnyen magához térhet, ha a jelentések kedvezőek lesznek és rendeződik a vita az adósságplafonról - vélte Marc Pado, a Cantor Fitzgerald & Co stratégája, aki szerint egy valós amerikai csőd kellene ahhoz, hogy jelentősen tovább essen a piac.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!