Tovább enyhül a feszültség a nemzetközi piacokon, ami segítséget jelentett a forintnak is: kora délutánra az EUR/HUF árfolyama már látható mértékben el tudott távolodni a 290-es szinttől, fél háromkor 286,40-nél járt. A következő időszakban arra lehet számítani, hogy a forint kereskedése megnyugszik, mivel több tényező is a stabilizálódás irányába hat.

Ötvös Mihály a CIB senior deviza tradere szerint az egyik ilyen tényező, hogy a lengyel jegybank által végrehajtott pénteki intervenció után kezd elmenni a befektetők kedve a zloty shortolásától. A jegybank világos üzenetet küldött, hogy 4,50-es EUR/PLN árfolyamnál feljebb nem engedi gyengülni a nemzeti valutát. Ez annyiban függ össze a forint stabilizálódásával, hogy a külföldi spekulánsok általában szeretik szinkronba hozni a lengyel és a magyar devizát, amennyiben a zloty gyengül, akkor a forintot is adni kezdik és fordítva.

300-at hozhat a görög csőd, 310-et a kormány

Ötvös szerint a közeljövőben 285 és 305 lehet az a két szélső érték, amelyek között az euró/forint árfolyam mozoghat, továbbra is nagymértékben a görög csőddel kapcsolatos hírek mozgathatják a jegyzést. A 300 feletti árfolyam a csőd bejelentése esetén válna lehetségessé, de 305 fölé ebben az esetben sem menne az árfolyam a CIB szakértője szerint. Jelenleg viszont úgy tűnik, hogy az európai politikusok minden megtesznek a csőd elkerülése érdekében, mivel félnek attól, hogy egy ilyen esetben a nagyobb eurózónás országokra is átterjedhet a fertőzés.

Kissé szélesebb sávot is elképzelhetőnek tart Kolba Miklós az ING devizapiaci üzletágának vezetője, aki szerint amennyiben újabb devizahiteles végtörlesztésre nyílik lehetőség, illetve a nemzetközi piacokon is visszatér a pesszimizmus, úgy 310-es, szélsőséges esetben efölötti euróárfolyam is elképzelhető. Amennyiben a devizahiteles végtörlesztésből nem lesz nagyobb forinteladási hullám, úgy 2-3 hónapos távlatban a 280 forintos euró is elérhető. Jelenleg ez tűnik a legoptimistább várakozásnak. Leginkább akkor képzelhető el egy ilyen verzió, ha a görög csődöt bejelentenék és utána megnyugvás lenne úrrá a piacokon.

Ötvös úgy látja, a devizahitelek végtörlesztésével kapcsolatos pánik enyhülni látszik, miután az MNB biztosít devizát a bankok számára és az elemzések által valószínűsített 4-4,5 milliárd eurós banki igények nem csökkentik olyan mértékben az ország devizatartalékait, hogy az stabilitási kockázatot jelentene.

Amerika is számít

A feltörekvő devizákban az elmúlt hetek nagyon erős eladási hulláma után korrekció zajlik, aminek folytatódását támogathatná a dollár gyengülése. Kolba szerint az euró/dollár sávja áttevődött az 1,34-1,40-es tartományba. A dollár gyengülésére az adna lehetőséget, ha a görög helyzetet végre rendeznék és nem tologatnák tovább a problémát. Egy gyengébb dollár támogathatná a feltörekvő devizák, így a forint erősödését is - tette hozzá. Ez viszont csak az egyik lehetséges forgatókönyv, egyelőre túl sok a "ha".

Az Equilor elemzői szerint Magyarország kilátásai továbbra is nagymértékben függnek a globális befektetői hangulattól, az amerikai gazdaság teljesítményétől és az európai szuverén adósságválság kezelésének módjaitól, így a magyar pénz- és tőkepiac nagy volatilitás mellett mozoghat az év hátralevő részében. A Magyar Nemzeti Bank a csökkenő gazdasági aktivitás, növekvő kockázati prémiumok, nagyobb kilengéseket produkáló forint árfolyam és növekvő inflációs nyomás mellett kénytelen egyensúlyozni, így az egyetlen reális lehetősége a kivárás.

A gyengélkedő gazdasági teljesítmény mellett nincs túl nagy tere a szigorúbb monetáris politikának, és a jelenlegi feltételek tükrében az Equilor elemzői az alapkamat szinten tartására számítanak a következő 3-4 hónapban. Ezt a forgatókönyvet azonban egy újabb globális tőkepiaci zuhanás felülírhatja, amely az MNB részéről akár jelentősebb méretű kamatemelést kényszeríthet ki. A brókercég 285 és 310 forint között mozgó euróárfolyamra számít az év hátralévő részében

 

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!