A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonnali hatállyal megtiltotta egy magánszemélynek, hogy Magyarországon jogosulatlan betétgyűjtést, illetve portfóliókezelési szolgáltatást végezzen.  

A rendelkezésre álló adatok szerint az ismeretlen személy legalább 200 magyarral kötött megbízási szerződéseket annak érdekében, hogy a rábízott tőkével tőzsdei kereskedést folytasson. A magánszemély a befektetőkkel kötött megbízási szerződése szerint 100 százalékos tőkegaranciát vállal a részére átadott pénzeszközökre, s tevékenységét sikerdíj ellenében végzi.

A számlaforgalmi adatok alapján kiderült, a befektetők több mint 2 milliárd forintot utaltak át számára az elmúlt 5 évben. Ebből az ismeretlen közel 400-400 millió forintot utalt tovább egy magyarországi és egy ciprusi székhelyű befektetési vállalkozásnál vezetett értékpapírszámlájára, ahol állítása szerint devizapárokkal kereskedik.

A folyamatban lévő eljárásban eddig beszerzett bizonyítékok alapján valószínűsíthető, hogy a magánszemély az MNB engedélye nélkül jogosulatlanul forrásgyűjtési tevékenységet végzett, illetve végez és annak során ráadásul nagymértékű veszteséget könyvelt el.

A jegybank azonnali hatállyal megtiltotta, hogy bármely pénzügyi felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. Ezen túlmenően az MNB a beszerzett bizonyítékok alapján feljelentést is tett a Fővárosi Főügyészségen.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!