Nagyot ment idén eddig az amerikai tőzsde, az S&P 500-as részvényindex jó 20 százalékkal áll január eleji értéke felett. Ezzel több, mint 8 billió (ezermilliárd) dollárral nőtt az amerikai tőzsdéken jegyzett vállalatok összértéke, jórészt a vállalati profitokkal kapcsolatos optimizmusnak és az amerikai monetáris politika meginduló enyhítésének köszönhetően.

Ahhoz, hogy a jó hangulat fennmaradjon, az elemzők szerint az amerikai vállalatoknak is folyamatosan kell szállítania a jó nyereségadatokat és ezért különösen fontos az igazából a héten beinduló gyorsjelentési szezon (a kisebb cégek közül, már volt amelyik jelentett). Baljós előjelek azonban vannak. A FactSet adatai szerint ugyanis az  elemzők jelenleg éves szinte 4,2 százalékos átlagos profitnövekedést várnak csak az S&P 500-as index kosarában szereplő cégektől. Ez jelentős csökkenés nyár közepéhez képest, június 30-án még átlagosan 7,8 százalékos bővüléssel számoltak a szakértők. Sőt, ha a pesszimistább forgatókönyv jön be, akkor a Bloomberg Intelligence adatai szerint ez éves mélypontot is jelentene a profitnövekedésben.

Az S&P 500-as index alakulása
Az S&P 500-as index alakulása
Kép: Economx, economx

Az elemzők egyébként az elmúlt három hónapban 11-ből összesen 9 szektor növekedési kilátásait rontották le, miközben 60 vállalat adott negatív és 50 pozitív profitfigyelmeztetést.

A befektetők különösen arra kíváncsiak, hogy a vállalatok elhalasztják-e a kiadásokat, lelassult-e a kereslet, és a geopolitikai kockázatok és a makrobizonytalanság miatt másképp viselkednek-e a vevők. Pontosan azért, mert sok minden történik a világban, a vállalati eredmények és az előrejelzések most különösen fontosak lesznek - mondta Adam Parker, a Trivariate Research alapítója.

Az S&P 500-as index szektoriank várható eredményváltozása a 3. negyedévben 2024. 3. negyedévéhez képest a Factset konszenzusa szerint
Az S&P 500-as index szektorainak várható eredményváltozása a 3. negyedévben 2024. 3. negyedévéhez képest 
Kép: Factset.com

Az eredményvárakozások lefelé módosulása egyébként meghaladta az átlagot, tekintettel arra, hogy az elemzők egyre inkább hisznek az amerikai gazdaság lassulásában. Az elemzők az elmúlt 5 évben átlagosan 3,3 százalékkal módosították a negyedév során az adott három hónapra vonatkozó profitnövekedési prognózisukat, így a mostani, 3,9 százalékos adat ennél óvatosabb hozzáállást tükröz. Azonban pont ez adat esetleg nagyobb esélyt a pozitív meglepetéseknek is. Erre egyébként már az eddig jelentő kisebb cégek számai is utaltak, 21-ből eddig 15-nek sikerült a becsültnél magasabb nyereségről beszámolnia.

A nagyvállalatok jelentései ezen a héten kezdenek megérkezni, a  Delta Air Lines Inc. csütörtökön, a JPMorgan Chase & Co. és a Wells Fargo & Co. pedig pénteken esedékes eredményeivel.

Pocsék adatok

A 11 vizsgált szektor közül egyébként a várhatóan pocsék adatokat közölnek majd az energetikai szektor cégei. Ezek összesített eredménye a harmadik negyedévben várhatóan 20 százalékkal csökken majd a tavalyi év hasonló időszakához képest. A nyersanyagszektor cégeitől 2,7, a pénzügyi szektorban pedig 0,4 százalékos eredményromlást várnak az elemzők a FactSet adatai szerint. A húzóerőt természetesen a technológiai szektor jelentheti majd, itt 15,2 százalékos nyereségnövekedésre számít a piac, az egészségügyi szektorban pedig 10,9 százalékost.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!