Az S&P 500-as index 2,7 százalékos esést hozott össze a múlt héten, ilyen rossz teljesítményre 2012 júniusa óta nem volt példa - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. A részvénypiac kétségtelenül megérett a korrekcióra, hiszen a jelenlegi rally már vagy három éve tart, úgy hogy közben nem volt egy 10 százalékos mértéket elérő korrekciós időszak sem - írja a Reuters. A Fed egyre közelebb jár ahhoz, hogy kamatokat emeljen, s a lakáspiaci és autóeladási adatok arra utalnak, hogy a gazdaság ezen területei gyengén muzsikálnak, még ha átmeneti jelleggel is.

A nyár elég gyenge volt, mivel egyre kevesebb ok volt a vásárlásra - mondta Kathleen Gaffney, az Eaton Vance portfólió menedzsere. Amit most látunk nem más, mint a piac alkalmazkodása egy alacsony kamatkörnyezet után egy magasabb kamatkörnyezethez. Ez a folyamat a volatilitás növekedésével jár - tette hozzá.

A Fed monetáris politikája eddig támogató volt a piacokra nézve. A szereplők feltételezik, hogy a Fed csak jövőre kezd el kamatot emelni, s mivel hiányzik a béroldali inflációs nyomás, az államkötvénypiac eddig meglehetősen szerény mozgásokkal indult el az alkalmazkodás útján - tette hozzá. Bár a hosszabb és a rövidebb kötvények hozamai közötti különbség csökkent egy keveset, a 2 éves és a 10 éves hozam közötti spread még mindig 2 százalékpontnál nagyobb, s ez kedvező jel a gazdasági növekedésre nézve.

Bár múlt szerdán a Fed a korábbinál kedvezőbb hangulatban nyilatkozott az amerikai gazdaság állapotáról, megerősítette, számára nem sürgős a kamatemelés beindítása. Eközben a várakozásoknak megfelelően havi kötvényvásárlási programjának ütemét 35 milliárd dollárról 25 milliárd dollárra csökkentette.

Jóllehet, a pénteki amerikai munkaerő piaci adat azt mutatta, hogy az amerikai gazdaságban a munkahelyek keletkezésének üteme lassult, más adatok kedvezőek voltak. Így a második negyedéves 4 százalékos amerikai GDP bővülésről szóló adat is.

A félelem indexnek nevezett VIX index eközben hatalmasat ugrott, 12,69-ről 17,03-ra miután a portugál Banco Espirito Santo a vártnál nagyobb vesztesége a bank fizetőképességével kapcsolatos félelmeket erősítette, mint kiderült ma reggelre, a portugál állam kell, hogy mentőövet dobjon a banknak. Ráadásul a pénteki munkaerő piaci adat arra utalt, hogy talán a béroldali inflációs nyomás nagyobb lehet az eddig vártnál az Egyesült Államokban. A nagy ugrás ellenére a VIX értéke még mindig hosszútávú átlaga alatt tartózkodik. Az optimista elemzők szerint ha a várható eredményekkel számolunk, akkor az S&P 500-as index árazása sem túlfeszített a historikus 14,1-es átlaghoz képest, jelenlegi értéke 15,4 körüli - emeli ki az összefoglaló.

A gazdasági környezet egészséges maradhat, s így várhatóan majd a volatilitás is elül, s a részvényárfolyamok visszapattannak - mondta Jonathan Golub, az RBC Capital Markets piaci stratégája. Ugyanakkor az, hogy az S&P 500-as index eddig nem tudta áttörni a 2000 pontos szintet, hanem lefordult róla arra utalhat, hogy a piac kezdi elveszíteni az erejét - tette hozzá a szakértő.

A piaci szereplők eközben Európában a héten várhatóan leginkább az ECB csütörtöki ülésére fognak koncentrálni. A jegybanknak itt más problémákra kell összpontosítania, mint az Egyesült Államokban. A júliusi infláció alig 0,4 százalékos volt, s ha nem lesz gyorsulás, akkor növekedhet az ECB-re nehezedő nyomás, hogy növelje a pénznyomtatás ütemét, annak ellenére, hogy ennek komoly ellenzői vannak a bank kormányzótanácsában - emeli ki a Reuters.

A mostani inflációs adat semmilyen biztosítékot nem szolgáltatott arra nézve, hogy a kontinens gazdasága kikerült volna a deflációs veszélyzónából - mondta Peter Vanden Houte, az ING vezető közgazdásza. Ráadásul az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódása komolyan veszélyezteti az európai gazdaság növekedési kilátásait, s így nem valószínű, hogy a deflációs félelmek a közeljövőben jelentősen enyhülnének - tette hozzá.

Mivel az ECB már júniusban csökkentett minden irányadó kamatán, s bemutatta új, hosszútávú, szeptembertől alkalmazandó likviditási mechanizmusát az európai bankok részére, ezért várhatóan inkább megvárja ezen intézkedések hatását, mielőtt újra lépne. Azonban ha az év hátralévő részében nem lép, akkor már kevés ideje maradhat a cselekvésre. Amikor jövőre ugyanis a Fed emelni kezd, kevéssé valószínű, hogy az ECB tartósan más irányba tudna menni - tette hozzá a szakértő.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!