Az eddigi 7,28 százalékról 6,54 százalékra csökken a 2029/B sorozatszámú magyar állampapír éves kamata – jelentette be a kibocsátó csütörtökön. A változtatás augusztus 22-től érvényes és november 22-ig marad ennyi a kamatláb.

A 2029/B egyike a legnépszerűbb változó kamatozású állampapíroknak, a magánbefektetők mellett intézmények is vásárolhatják, a kötvényből jelenleg 1,46 milliárd forintnyit tartanak a befektetők. 

A B-jelű államkötvények kamata negyedévente változik és a kamat kifizetése is évi 4 alkalommal esedékes.

A kamatlábat a 3-hónapos bankközi kamatszintekhez igazítja az Államadósság Kezelő Központ. Igazán akkor voltak lettek keresettek ezek a BUBOR-hoz indexált kötvények, amikor a bankközi kamatok 2022-ben 16 százalékra kúsztak fel, akkor ezek a papírok is ilyen magas kamatot fizettek.

A héten ez már a második rossz hír a magyar állampapír befektetőinek. A Fix Magyar Állampapír kamatváltozásáról itt írtunk. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!