A Novo Nordisk szerdán csökkentette az egész éves profitkilátásait, miután a vártnál gyengébb negyedéves eladásokról számolt be népszerű súlycsökkentő gyógyszere, a Wegovy kapcsán.

Az eredmények véget vetettek a pozitív bevételi hírek hosszan tartó sorozatának, amelyek a cég értékét több mint 500 milliárd dollárra emelték, amivel Európa legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalatává vált a gyártó.

A Reuters beszámolója szerint a Novo Nordisk részvényei 7,7 százalékot estek a szerdai kereskedés elején.

Karsten Munk Knudsen pénzügyi igazgató egy interjúban nem meglepőnek nevezte a piaci reakciót, tekintettel a piac érzékenységére a cég nagy sikerű Wegovy gyógyszerére.

A második negyedéves profit is elmaradt a várakozásoktól, ami tovább mélyítette a befektetői aggodalmakat amiatt, hogy a gyógyszergyártó dominanciája a gyorsan növekvő elhízás elleni gyógyszerpiacon – amely egyes előrejelzések szerint a 2030-as évek elejére elérheti a 150 milliárd dollárt – veszélybe került.

A második negyedéves eladásokat a vártnál magasabb árengedmények, illetve az amerikai gyógyszertári juttatások menedzsereinek nyújtott árengedmények is letörték.

A negyedéves üzemi eredmény változatlan árfolyamon 8 százalékkal, 25,9 milliárd dán koronára (3,8 milliárd dollárra) nőtt, szemben az elemzők által az LSEG közvélemény-kutatásában előrejelzett 27,3 milliárd koronával.

A Wegovy eladásai 53 százalékkal, 11,66 milliárd koronára nőttek, ami jóval elmarad az elemzők által várt 13,54 milliárd koronától.

A Barclays és a Citi elemzői is azt mondták, hogy bár a második negyedévi adatok a vártnál gyengébbek voltak, a gyártó nyilatkozatai a Wegovy-termelés fellendítéséről megnyugtatóak.

A Novo Nordisk dollármilliárdokat költ a Wegovy-gyártás növelésére, hogy kielégítse a megnövekedett keresletet, és felvegye a versenyt az Eli Lillyvel, amely tavaly decemberben dobta piacra rivális gyógyszerét, a Zepboundot az Egyesült Államokban.

A súlycsökkentő gyógyszerek számára továbbra is messze az Egyesült Államok a legjövedelmezőbb piac, ahol a felnőttek több mint 70 százaléka elhízott vagy túlsúlyos.

Van egy másik pozitív hatása is a súlycsökkentőnek

A kései szakasz vizsgálati adatai szerint az Eli Lily által fejlesztett Zepbound nevű fogyókúrás gyógyszer szedése egy egészen meglepő élettani változással is jár.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!