Hayes Martin, a Market Extremes nevű befektetési tanácsadó cég vezetője szerint masszív lejtmenet várható a közeljövőben az amerikai tőzsdéken, erre utalnak ugyanis az általa nyomon követett indikátorok - írja Mark Hulbert, a Marketwatch szakértője.

Martin szerint az elmúlt 45 évben minden esetben, amikor az általa követett három indikátor jelzést adott, egy legalább 20 százalékos áresés következett az amerikai tőzsdéken. A három fontos indikátor a befektetői hangulat, az árazás, valamint a különböző szektorok és részvények egyedi teljesítménye a piac egészéhez mérten. Amikor ezek a tényezők együtt állnak, Martin kutatásai szerint átlagosan 38 százalékos áresés következett be az amerikai piacon, a legkisebb korrekció mértéke is elérte a 22 százalékot az S&P 500-as indexben. A tőzsdei szakirodalom a legalább 20 százalékos mértéket elérő áresést szokta medvepiacnak hívni.

Minden összeállt

Az árazás és a hangulat már több hónapja extrém magasságokban tartózkodik. Az Investors Intelligence felmérésében, amely a tőkepiaci tanácsadók által javasolt stratégiát vizsgálja, már régóta 50 százalék feletti azon szakértők aránya, aki részvényvásárlásra buzdítják ügyfeleiket. Eközben a részvényeladást javasoló tanácsadók aránya szintén mélypontok közelében tartózkodik, 15-17 százaléknál magasabb értéket nem nagyon mértek az elmúlt hónapokban, e kettő együttesen olyan kombináció, amely jellemző a lokális, vagy ciklikus tőzsdei csúcspontokra.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader


A részvénypiac árazását sem lehet alacsonynak nevezni. A szakértő szerint a Russel 2000-es index (amely a kisebb és közepes kapitalizációjú cégek részvényeit is magában foglalja) átlagos P/E (árfolyam/nyereség) hányadosa olyan magasságba emelkedett, amelyre a mutató 1984-es megalkotása óta nem volt példa, még az utolsó, 2007-es bikapiaci csúcson sem.

A szakértő szerint most a harmadik tényező, a különböző szektorok teljesítménye közötti erős eltérés és más jelentős technikai divergenciák is tetten érhetőek a piacon. Az egyik ilyen példa azon részvények aránya, amelyek árfolyama 4 hetes mozgóátlaga (20 napos) felett tartózkodik. A New York Stock Exchange-en ezek aránya a piac július eleji csúcsán még 82 százalék felett volt, ez mostanra 50 százalék körüli szintre csökkent. Martin szerint ilyen masszív romlásra a piac belső szerkezetében ritkán van példa. De intő jel lehet szerinte, hogy július eleje óta élesen elvált egymástól a Russel 2000-es index és az S&P 500-as index teljesítménye. Ez mutatja, hogy az árak emelkedésében már egyre kevesebb részvény tudott részt venni.

Persze a piacok további rossz teljesítményét előre jelezni, miután a múlt héten két éve nem látott esést produkáltak a vezető amerikai részvényindexek, nem tűnik túl nagy előrejelző képességnek. Azonban Martin a figyelmeztetést már a nagy esés megindulása előtt kiadta az ügyfeleknek - derül ki a Marketwatch tudósításából.

Léphet a Fed

Martin előrejelzése szerint a legkedvezőbb esetben a várható esés mértéke valahol 13 és 20 százalék közötti lehet az S&P 500-as indexben a csúcshoz képest. Úgy véli, hogy ha megindulna egy komolyabb korrekció, akkor a Fed viszonylag gyorsan belépne a piacra és többletlikviditás biztosításával próbálná tompítani az esés mértékét. A Marketwatch írás szerint Martin rendszerével statisztikai szempontból az a probléma, hogy az elmúlt néhány évtizedben viszonylag kevés elsődleges, ciklikus piaci tetőpont alakult ki az amerikai tőzsdéken, s ezért kicsi a mintavétel nagysága. Martin állítása szerint azért nem tud régebbre visszanyúlni rendszere tesztelésére az időben, mert az általa használt indikátorok egy jelentős része a 70-es évek előtt nem létezett, s nem állnak rendelkezésre megfelelő adatsorok a hosszabb időtávon való vizsgálatára.

Ez most komoly

Ugyanakkor a portál megkérdezett egy szakértőt, David Aronsont, aki a befektetők számára egy komplett statisztikai teszteket nyújtó honlapot üzemeltet. Ő azt válaszolta, hogy Martin rendszerének alapos tanulmányozása nyomán arra a következtetésre jutott, a mostani figyelmeztetést nagyon komolyan kell venni.

Martin szerint a legnagyobb vérengzés a közepes és kisebb kapitalizációjú cégek piacán várható, már csak azért is, mert az árazások itt tűnnek a leginkább feszítettnek. A Russel 2000-es indexben egy 30 százalékos mértéket is elérő áresést tart valószínűnek. Az áresés legkevésbé szerinte a nagyobb kapitalizációjú és magasabb osztalékhozamú részvényeket viselheti meg, a szektorok közül pedig a tartós fogyasztási cikkeket gyártó cégek részvényei lehetnek ellenállóbbak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!