Egyelőre technikailag sem beszélhetünk pozitív középtávú trend kialakulásáról. Az S&P-ben az 1220-as támaszok sokadszorra is kitartottak, ezek letörése most ismét lekerült a napirendről. Felfelé az 1280-85-ös sáv viszont nagyon erős ellenállás, ezek áttörése jelenthetne csak új emelkedő trendet. Long pozíció is inkább csak e fölött ajánlható - olvasható a Raiffeisen hétvégi részvénypiaci kitekintőjében.

A hazai piacon megint lényegesen bonyolultabban alakulhat a kép. A forint rekord közeli szinteken, péntek délután a Fitch negatív kilátásra helyezte az ország hitelbesorolását, a közeli napokban várható a többi hitelminősítő kommentárja is az október végi felülvizsgálatot követően - ebből az S&P-é már be is futott. Emellett a Bankszövetség a héten teszi le javaslatait a végtörlesztéssel kapcsolatban. Ráadásul a héten jelent a Mol és az OTP is.

A Fitch lépésének várhatóan nem lesz hatása, ráadásul miután a másik két másik hitelminősítőnél már a bóvli kategóriába rontás lenne a következő lépés, jó esélyt látnak a Raiffeisen elemzői arra, hogy egyelőre csak további figyelmeztetést adnak. Ez akár pozitív lökést is adhat a piacnak.

Ezzel ellentétben várhatóan sem a Mol (kedd), sem az OTP (péntek) gyorsjelentése nem lesz erős, elsősorban devizás hatások miatt.

A legnagyobb hatással azonban a végtörlesztési javaslatok lehetnek, hiszen azok az egész országkockázatot befolyásolják, míg az OTP-t közvetlenül is. Utóbbinak sikerült a hét végére 3000 fölé visszatérnie, ezzel elhárult a közvetlen veszélye a 2750-es korábbi lokális mélypontok letörésének. Utóbbit könnyen párhuzamba lehet vonni a forint 317-es rekord szintjével, ha az elesik törhet az OTP is, mely jelentős teret nyithatna lefelé. Pozitív forgatókönyv esetén 3350 az ellenállás.

A Molt több jó kurdisztáni hír is támogatta. Egyrészt kinti partnere a Gulf Keystone jelentősen emelte a várható szénhidrogén készletre tett becslését. Emellett az óriás cégek közül elsőként az Exxon bejelentette, hogy belép a régióba, mely jelentősen csökkentheti a régiós befektetések kockázatát a befektetők szemében kedvezve a régióban tevékenykedő cégek megítélésének, mint a Mol. Így a gyenge gyorsjelentés ellenére is pozitívak a kilátások. A 18 000-es szintek áttörése lehet a következő feladat jó hangulat esetén. Lefelé 16000-15500 a támasz. Középtávra továbbra is a legkedvezőbb hozam/kockázat profillal rendelkezik.

Az MTelekomban kitartottak az 500-as szintek, amely pozitívum, ettől függetlenül az OTP mellett ez a papír van most a legnagyobb veszélyben a makro kockázatok növekedése kapcsán. Az 530 feletti több éves csökkenő trend áttörését pedig nem tartjuk reálisnak továbbra sem, legalábbis addig amíg tényleg nem cáfolják a hitelminősítők a leminősítési szándékukat.

Jó gyorsjelentést publikált a héten a Richter, a 35 000-es támaszok kitartásával továbbra is él a konszolidációs fázis forgatóköny. Felfelé a 37000 az erős ellenállás, jelentősebb lendületet csak e fölött nyerhetne. Erre várni kell még valószínűleg, de középtávra vételre ajánlott.

A várakozásoktól elmaradó számok ellenére is erősödött az Egis. A cég tájékoztatója megerősítette ugyanis, hogy az eredmény elmaradása szinte kizárólag egyedi tételeknek, illetve pár előre nem látható technikai tételnek volt köszönhető, a mögöttes trendek továbbra is sértetlenek. Jövő évre vonatkozó előrejelzéseiket is megerősítette a cég. Így a Raiffeisen fenntartja vételi ajánlását a papírra, amely maradhat 18000-19000 között.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!