Növekvő pályán maradt a Waberer’s csoport, a társaság második negyedéves gyorsjelentése szerint április eleje és június vége között az árbevétel 191,8 millió eurót tett ki, ez 9 százalékos emelkedést takar.

A cégcsoport az elmúlt 4 negyedév legmagasabb eredményét érte el EBIT soron: 10,7 millió euró lett az üzemi profit.   

Ha viszont a bázisidőszakhoz (2023 második negyedév) hasonlítjuk az EBIT-et, akkor közel 25 százalékos mínuszt látunk. Mint ahogy az adózott nyereség is erősen, 61 százalékkal visszaesett: 5,9 millió euróra.

A Waberer's negyedéves főbb adatai (millió euró)

A féléves adózott eredmény 7 millió euró volt, szemben az egy évvel korábbi 25,5 millió euróval. A csökkenés több tényezővel, egyebek mellett az alacsonyabb EBIT-tel, a forint euróval szembeni gyengüléséből adódó, nem realizált devizaárfolyam-hatással magyarázható.

„Az európai és magyarországi logisztikai piac kereslete és az ebből adódó árnyomás
kedvezőtlenebb helyzetbe és jelentős kihívások elé állította a logisztikai szolgáltatókat 2024
első félévében. A cégcsoport eredménytermelő képessége a várakozásainknak megfelelően alakult” - értékelte az eredményeket Barna Zsolt, a Waberer’s International elnök-vezérigazgatója.

Így teljesítettek a különböző szegmensek

A szerződéses logisztikai szegmens (RCL) az elmúlt időszak inhouse logisztikai és belföldi fuvarozási ügyfél akvizíciók eredménytermelő képessége, illetve a lezárt szerbiai akvizíció (MDI) következtében 15,7 százalékkal 5,2 millió euróra tudta növelni negyedéves EBIT-jét.

A nemzetközi fuvarozási és szállítmányozási szegmens (ITS) a második negyedévben EBIT szinten újra nyereségesen tudott működni, az 2,3 millió euró volt. A következő időszakra nézve szintén kedvező a sikeres tavaszi tender eredmények nyomán átalakuló ügyfélportfólió, emellett a fuvarozói piacon a kereslet és a kínálat kiegyensúlyozódni látszik - fogalmaztak a jelentésben.

Megerősített várakozások

A biztosítási szegmens legfontosabb eseménye a félév lezárása után történt, a Waberer's megvette a Magyar Posta Biztosító és Magyar Posta Életbiztosító 66,9 százalékos részvénycsomagját. 

Szintén a negyedévre esett, hogy sikeresen befejezték első zöldmezős raktárberuházásukat Ecseren és telket vásároltak Debrecenben, amely szintén egy nagyszabású raktárfejlesztés helyszíne lesz.  

A menedzsment fenntartja az év elején publikált várakozását, miszerint a csoport a 2023-as évhez hasonló nagyságrendű, 40 millió euró feletti EBIT teljesítményt vár. A jelentést követően emelkedni kezdtek a Waberer's papírok a Budapesti Értéktőzsdén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!