Kedvező fejlemény a forint kockázati megítélésének szempontjából a devizahitelek tervezett forintosítása, azonban ennek ellenére nem vár tartós forinterősödést Gabler Gergelye, az Erste Bank Zrt. szakértője. Véleménye szerint az euró árfolyama az év végén a jelenlegihez közeli, 305 forintos szint körül alakulhat, jövőre ennél valamivel gyengébb, 310 forint körüli átlagos euró árfolyammal számolnak a banknál.

A 305 forintos év végi árfolyam nagyjából megfelelő lenne a kormány GDP-arányos államadósságra vonatkozó terveivel. Bár a tavaly év végi 77,1 százalékos szintről a tervezett 76,3 százalékos szintre való idei csökkentést a szakértő egy kicsit ambiciózusnak tartja, szerinte egy 305 forintos euróárfolyam mellett erre azért van esély, mint ahogy a jövő év végére tervezett 75,4 százalékos szintre is.

Úgy véli, idén a folyó fizetési mérleg aktívuma 4 százalék körüli lehet, s nagyjából így alakulhat a tőkemérleg is. A finanszírozási képesség 7-8 százalékos szintje mellett azonban a kormány deklarált célja, hogy csökkenti a devizában történt eladósodottság szintjét. Ez azt jelenti, hogy a kedvező hatásokat árfolyam szempontból ellensúlyozza majd lejáró devizaadósságok törlesztése, s az, hogy az állam vissza szeretné fogni a devizakibocsátásokat - tette hozzá a prognoszta. Pozitív fejlemény, hogy a lakossági devizahitelek forintosítása miatt lekerül a forintról az a folyamatos nyomás, amelyet eddig a hitelek törlesztése jelentett.

Ugyanakkor a környező országokhoz képest a magyar eladósodottság szintje még mindig magas, s az állami szektor 40 százalékos devizában meglévő adósságállománya sem tekinthető alacsonynak. Ehhez képest a magyar kamatszint már nagyon alacsony, ezért felértékelődési nyomás várhatóan nem nehezedik majd a forintra. Így középtávon inkább az euró forinttal szembeni mérsékelt erősödésére számít Gabler.

A forintot fenyegető külső hatások közül ebben az időszakban a nagy jegybankok monetáris politikája lehet a legnagyobb hatással. Ha a Fed a most vártnál nagyobb mértékben és gyorsabban kezdi emelni a kamatokat, az nem csak a forint árfolyamára, de az összes feltörekvő piaci devizáéra kedvezőtlen hatással lehet. De ilyen hatása lehet annak is, ha az ECB által tervezett monetáris lazítási lépések a korábban gondoltnál lassabban, vagy kisebb mértékben valósulnak meg.

Az euró/forint árfolyamgrafikonja egyelőre mintha a szakértő szavait próbálná alátámasztani. Bár szeptember végén a keresztárfolyam 312 forint magasságában letört a korábbi hetek sávozásából, s a sávozásból számított célárfolyamot 306-307 forint magasságában teljesítette, azóta mintha egy újabb sávba kezdene szorulni a kurzus 305 és 310 forint között (bár ez akkor lenne igazi sávozás, ha most ismét a 310 forint felé venné az irányt az árfolyam.) További forinterősödésre utaló alakzat egyelőre nem alakult ki a grafikonon, még akkor sem, ha lassan kialakul az úgynevezett aranykereszt, azaz az 50 napos mozgóátlag felülről keresztezi a 200 naposat.

euró/forint árfolyam
Kép: www.markers.hu

A 305 forintos szint alatt sok technikai támasz található. Ezek közül a leglátványosabb, hogy a 302 és 305 forint közötti szinte húzódik egy emelkedő trendvonal, amelyet eredetileg a 2008-as és a 2010-es forintcsúcs jelölt ki, s amely azóta már mintegy hat alkalommal állította meg a magyar deviza erősödését az euróval szemben (az, hogy pontosan hol található függ attól, hogy a napon belüli leszúrásokra, vagy a záróárakra illesztjük a trendvonalat.) 305 és 302 forintnál korábbi lokális mélypontok találhatóak, a 300 forint pedig kerek szám lévén jelent pszichés, ezért technikai akadályt a kurzusban. Ez alatt pedig 296 forintnál technikailag fontos szint található. Év elején ugyanis erről a mélypontról elrugaszkodva emelkedett új, hároméves csúcsra az euró forint kurzus, így tartós forinterősödési trendhez ez alá kellene jutnia az árfolyamnak. Még akkor is, ha az emelkedő trendvonalat sikerülne legyőznie.

euró/forint árfolyam
Kép: Alfatrader

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!