Rekordmagassághoz közeledik az amerikaiak állami részvényekbe fektetett pénzügyi eszközeinek az aránya, alig marad el a 2021-es csúcstól. Mára az észak-amerikai háztartások pénzügyi eszközeinek 41,6 százaléka kötődik a tőzsdéhez.

Az előző három hónaphoz képest 3800 milliárd dollárral ugrott meg a tőzsdén tartott eszközök értéke 2024 első negyedévében.

20 éve nem volt ilyen magas a részvényt birtokló amerikaik aránya, Egyesült Államok lakosságának a 62 százaléka ilyen értékpapírokat tulajdonol. A részvény tulajdonosok között találjuk:

  • a magasabb jövedelműek 87 százalékát,
  • a közepes jövedelműek 65 százalékát,
  • és az alacsonyabb jövedelműek 25 százalékát.

Elsősorban azzal magyarázható az USA-ban élő befektetők részvények felé özönlése, hogy ezek az értékpapírok évtizedes távlatban az összes többi eszközosztályhoz képest jobban teljesítenek – írja a Piac & Profit.

Az elmúlt tíz évben átlagosan 12,3 százalékot hoztak évente, szemben az ingatlanbefektetési alapok (REITS) 4 százalékával és a befektetési minősítésű vállalati kötvények 1,4 százalékával .

Mindent elmond a krachról a guru pénztárcája

Sokat elmondhat a tőzsdék túlértékeltségéről a tény, hogy Warren Buffették már több amerikai kincstárjegyet birtokolnak, mint maga a Federal Reserve.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!