Romló gazdasági és iparági környezetben elsősorban a romániai értékesítés jelentős visszaesése miatt a Masterplast-csoport árbevétele 27,4 millió eurót ért el, szemben az egy évvel korábbi 27,9 millió euróval.  Az üzleti tevékenységből 132 ezer euró vesztesége keletkezett a társaságnak, míga a nettó mínusz ennél is több 321 ezer euró lett. A cég bruttó árrése is mérséklődött, valamint EBITDA-ája is csökkent ebben a negyedévben. Az EBITDA 304 ezer eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi  2,7 millióval. Ebben a negyedévben a számokon nagyon sokat rontott a romániai tűzeset. A cég ezért külön ki is emelte, hogy e nélkül nyereséges lett volna a cég mégpedig 1,2 millió euró profitot értek volna el, 1,4 millió eurós üzemi profit mellett.

Fontos azonban azt is látni, hogy a tűzeset nélkül sem sikerült túl fényesre a negyedév, hiszen még e nélkül számolva is jelentősn visszaesett a cég eredményessége. A harmadik negyedévben főleg a magyar és a román piacon esett vissza a forgalom, amit a többi piac nem tudott ellensúlyozni.  Ugyanakkor jó hír, hogy az általános piac nagymértékű visszaesése
miatt a Masterplast százalékos piaci részesedése a legtöbb országban növekedett, a csökkenő árbevétel ellenére is. Rossz hír viszont, hogy a csoport kereskedelmi árrései is csökkentek a harmadik negyedévben. Ez elsősorban Romániában érintette érzékenyen a céget, ahol a piacszerző árpolitikához kapcsolódó árcsökkenésen túl is kénytelen volt mérsékelni árait a cég.  A jelentős logisztikai háttérrel rendelkező csoport egészét érzékenyen érintették az emelkedő üzemanyagárak is.

A tűzetes miatt így az első kilenc havi mérleg is negatív, a társaság vesztesége 406 ezer euró, üzemi szinten azonban még 808 ezer euró a plusz. Az EBITDA értéke 9 hónap alatt 2,17 millió eurót tett ki.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!