Nemcsak a szeptember közepétől hatalmasat rallyzó Trump Medie részvényárfolyamán, de a nemzetközi piacok legkülönbözőbb szegleteiben érezteti egyre jobban hatását az úgynevezett „Trump-trade”. Ez olyan eszközök árfolyamemelkedésére játszó pozíciók felvételét jelenti, amelyek várhatóan profitálhatnak majd abból, ha Donald Trump nyerné a novemberben esedékes amerikai elnökválasztást.

Az X riválisának szánt Truth Social nevű szociális médiacéget birtokló Trump Media & Technology Group masszív árfolyamemelkedéséről itt írtunk.

bitcointól kezdve a kisebb kapitalizációjú amerikai részvényeken keresztül a mexikói peso árfolyamáig mindenhol megfigyelhető a folyamat, amely idén már egyszer, az év első felében lejátszódott. Akkor még Joe Biden volt demokrata oldalról versenyben, akinek egyre romlottak esélyei az egészségi és mentális állapotával kapcsolatos választói aggodalmak miatt.

Joe Biden helyébe lépő Kamala Harris a Reuters/Ipsos múlt kedden közzétett közvélemény-kutatásában minimális, 45 százalékos előnnyel vezetett Trump előtt 42 százalékkal, ez szorosabb verseny, mint amit ugyanez a felmérés néhány héttel korábban mutatott. Eközben Trump átvette a vezetést az olyan online előrejelző piacokon, mint a PredictIt és a Polymarket. A Polymarketen legutóbb Trump 61 százalékkal vezetett Harrisszel szemben.

Trump előnye a Polymarketen abból eredhet, hogy négy Polymarket-fiókból álló befektetői csoport együttesen mintegy 30 millió dollár értékű kriptopénzt költött arra a fogadásra, hogy ő fog nyerni – írta a Reuters tudósítása szerint pénteken a Wall Street Journal. A Polymarket nem reagált a sajtó megkeresésére.

Ugyanakkor van sok olyan vélemény is, ami szerint felesleges a tapasztalt mozgások egy jelentős részét a közelgő elnökválasztáshoz kötni. Ezek az eszközök ugyanis egyszerűen profitálhattak abból is, hogy hatalmas általános emelkedés van az amerikai tőzsdéken, köszönhetően a kedvező munkaerő piaci adatoknak és a Fed szeptemberi 50 bázispontos kamatcsökkentésének köszönhetően.

Ennek egy részét minden bizonnyal Trump javuló pozíciói is okozhatják, azonban az erős gazdasági adatok miatt nagyon nehéz elválasztani az okot a hatástól, még kevésbé a különböző tényezőket egymástól

– mondta Steve Sosnick, az Interactive Brokers vezető stratégája.

Persze a leglátványosabb mozgást a Trump Media részvény mutatta be szeptember vége óta lezajlott 140 százalékos emelkedésével. De vannak más részvények is. A Geo és a CoreCivic magánbörtönöket üzemeltető vállalatok papírjai például ezalatt 18, illetve 10 százalékkal emelkedtek, miközben Trump az illegális bevándorlás visszaszorítását ígéri, ami növelheti a börtönök iránti keresletet.

A kis tőkeértékű részvényeket követő Russell 2000-es index október 10 óta 4 százalékkal emelkedett. De ez is olyan mozgás, amely nem feltétlenül Trump adók alacsonyan tartásáról és az adminisztratív terhek leépítésről szóló ígéreteinek következménye, ezek a papaírok is mehettek simán a jó gazdasági mutatóknak hála.

Büntetik a mexikói pesót, szeretik a bitcoint

Ahol viszont látványos a Trump-mozgás, az a devizapiac, különösen a mexikói peso viselkedésén tetten érhető a folyamat. A peso elég sérülékeny lehet, ha a Trump által ígért új vámokat bevezetik, árfolyama szeptember vége óta 4 százalékkal csúszott le a dollárral szemben. Trump vasárnap közölte, hogy akár 200 százalékos vámot is kivetne a Mexikóból importált járművekre.

Mexikói peso/dollár keresztárfolyam
Mexikói peso/dollár keresztárfolyam
Kép: Economx, stooq.com

Az elemzők általában is úgy tekintenek Trumpra, hogy elnöksége növekedésbarát lehet, viszont magasabb inflációt is eredményezhet. Az a kötvényhozamok emelkedését és a dollár erősödését hozhatná magával. A dollár nagy devizákkal szembeni mozgását mérő dollárindex 3 százalékkal erősödött szeptember vége óta.

bitcoin árfolyama szeptember óta
bitcoin árfolyama szeptember óta
Kép: Economx, stooq.com

Szintén látványos a hatás a kriptodeviza piacon. Sokan azt várják ugyanis, hogy nem csak a szabályozási diszkont árazódna ki ezek árfolyamából, de a azok amerikai tartalékokba történő beemelése is megtörténhetne.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!