A várakozásoktól elmaradó negyedéves profitszámokról jelentett kedd éjszaka a Tesla. A 25,5 milliárd dolláros bevétel és 1,5 milliárd dolláros adózott nyereség hírére meredek esésbe kezdtek a vállalat részvényei, a tőzsdezárás utáni kereskedésben 8 százalékos mínuszban forogtak a papírok.

Az április-június időszakban is kifejezetten magasak voltak a költségek: továbbra is öntik a pénzt a mesterséges intelligencia fejlesztésekbe (ami az önvezető autókhoz, illetve a humanoid robotok gyártásához szükséges).

Utóbbival kapcsolatban a terv az, hogy már jövőre elkezdik gyártani az Optimus robotokat, amelyeket be is vetnének az elektromos autógyártó üzemeiken.

Csak a működési költségek majdnem elérték a 3 milliárd dollárt a második negyedévben, ami 39 százalékos emelkedés egy év alatt. Önmagában az AI-infrastruktúrára sikerült elkölteni 600 millió dollárt.

De miközben a kiadások az egekbe szöknek, a bevételek elmaradnak a várttól, a kereslet csökken a gyártó elektromos autóira, amire kénytelenek árengedményekkel reagálni. 

A verseny elsősorban Kínában durva, de összességében 7 százalékkal kevesebb bevételt hoztak az EV-eladások, mint 2023 második negyedévében. Jobb ötlet híján meghosszabbították az eredetileg július végéig szóló promóciót Kínában, így ott továbbra is kamatmentes hitellel kínálnak egyes Tesla modelleket. Sőt hasonló, vagy maximum 1 százalék THM-es konstrukciót találtak ki a német és az amerikai piacokra is.

A potenciális EV vásárlók szerethetik ugyan ezeket az ajánlatokat, a befektetők és elemzők azonban fanyalognak a látványos profitégetés miatt.

Az értékesítési trendek megmutatkoznak a részvények árfolyamán is, a Tesla papírok ott állnak, ahol az év elején, miközben a Nasdaq 100 index közel 20 százalék pluszt szedett magára. Ez azonban nem csoda a 3-éves mélypontra csökkenő (14,4 százalék) üzemi profitmarzs láttán. Ez a szám egy éve még 18,7 százalék volt.

A Tesla azt is bejelentette, hogy egyik legjobban várt projekt (robotaxi) bemutatóját két hónappal csúszással, október 10-én tartják meg.

A 1,5 milliárd dolláros nettó profit 40 százalékkal lett alacsonyabb a tavalyinál és 15 százalékkal maradt el a várakozásoktól. Elon Musk vezérigazgató a befektetői tájékoztatón szánt egy kis időt a konkurens EV-k minőségének gyalázására, hangsúlyozva, hogy piaci jelenlétük csak rövidtávon probléma a Tesla számára. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!